Under helgen parkerar sig tusentals svenskar vid sina köksfönster för att räkna fåglar i trädgården. UNT besökte en av dem, Jan Wärnbäck, tillika ordförande i Upplands ornitologiska förening.
Han hade laddat upp med mängder av godsaker för att locka så många arter som möjligt. På några trädgrenar hade han satt fast äpplen med hopp om att få se sidensvansar och med de vita isterblock som dinglade i snören ville han fresta bland annat hackspettar.
Jan Wärnbäck tippar att runt 5 000 personer i Uppland deltar i fågelbordsräkningen som sträcker sig till och med måndag. Det gäller att notera antalet fågelarter och individer och sedan rapportera in resultatet till arrangören Sveriges ornitologiska förening.
– Syftet med fågelbordsräkningen är att skapa intresse för fåglar men även att komplettera den mer fasta fågelräkning som genomförs vid andra tillfällen, säger Jan Wärnbäck.
Trenderna i olika arters upp- eller nedgång kan vara högst lokala. I Jan Wärnbäcks egen omgivning, några kilometer sydost om Uppsala, har till exempel grönfinken minskat till följd av viruset gulknoppsjukan. Däremot har han noterat en ökad förekomst av järnsparv. Den allra vanligaste arten för närvarande i hans närområde är pilfinken.
Vid det egna köksbordet satt Jan Wärnbäck i beredskap med kikare, fågelböcker och anteckningsblock.
– Under en helg brukar jag få ihop 12-13 fågelarter. Titta, där har vi en koltrasthona. Och nu kommer en entita. Om snön legat kvar hade vi sett ännu flera arter.
Hur som helst, de fåglar som dök upp lät sig väl smaka av läckerbitarna.