Det framgår av en ny stor studie, som publiceras i facktidskriften European Journal of Preventive Cardiology.
– Sambandet mellan förlust av tänder och försämrad prognos är tydligt, men ännu vet vi inte om det också rör sig om ett orsakssamband som skulle kunna påverkas av en bättre tandhygien, säger hjärtläkaren och forskaren Ola Vedin vid Akademiska sjukhuset och Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR.
Studien omfattar drygt 15 000 kvinnor och män från 39 länder med åderförkalkningar i hjärtats kranskärl. När studien inleddes besvarade de en mängd hälso- och livststilsfrågor, bland annat om hur många kvarvarande tänder de hade.
Under de nära fyra år som deltagarna därefter följdes upp insjuknade nästan var tionde deltagare i någon hjärt-kärlsjukdom, varav nära hälften dog till följd av den. Dessutom dog några hundra deltagare av någon annan orsak än en hjärt-kärlsjukdom.
Som väntat var dödligheten högre bland äldre än bland yngre deltagare i studien, liksom bland dem som rökte, hade högt blodtryck, diabetes eller någon känd riskfakfaktor för hjärtkärlsjuklighet och död. Men även efter det att forskarna i sin analys tagit hänsyn till sådana traditionella riskfaktorer fanns ett nära samband mellan antalet kvarvarande tänder och risken för att dö under de närmaste åren.
Ju fler förlorade tänder, desto högre var risken. För personer som hade förlorat alla egna tänder var risken för att dö i någon hjärt-kärlsjukdom under de närmaste åren nästan dubbelt så hög jämfört med för personer som hade kvar alla eller nästan alla sina egna tänder.
Med få eller inga kvarvarande tänder steg också risken för stroke, oavsett om den ledde till döden eller inte. Till forskarnas förvåning fanns däremot inget samband mellan antalet kvarvarande tänder och risken för att insjukna och dö i hjärtinfarkt
– Det kan vara så att få kvarvarande tänder återspeglar någon okänd faktor, som inte har något direkt samband med åderförkalkning och som inte påverkar risken för hjärtinfarkt. Detta måste utredas närmare i framtida studier. Oavsett vad svaret blir är det förstås viktigt att sköta sina tänder för den egna munhälsans skull. Dessutom är vetskapen om att individer med få tänder har sämre prognos intressant i sig och kan vara av betydelse vid framtida riskvärdering i den här patientgruppen, säger Ola Vedin.