Föräldravrålet har startats av ett 20-tal personer runt om i landet via mejlkontakt. Från Uppsala deltar läraren Kajsa Nerdal.
– Vi startar föräldravrålet i dag, så det är helt nytt. Bakgrunden är att det finns väldigt många föräldrar som har klimatångest och klimatstress. Samtidigt som vi inte tycker att politikerna tar frågan på allvar, säger hon.

Droppen var de senaste rapporterna om att jordens uppvärmning beräknas till fyra grader i stället för två de kommande hundra åren.
– Och det senaste klimatmötet har skjutit åtgärderna ännu längre i framtiden. Det går för långsamt. säger Kajsa Nerdal.

Föräldravrålet har tre punkter på sin kravlista:

1. Miljön måste få högsta prioritera nu

2. Det ska vara lätt för människor att leva klimatvänligt

3. Sverige ska ta fullt ansvar för sina klimatutsläpp.

Hur vill ni att det ska gå till?

– Vi har inga svar. Vi är inga experter och vet inte hur det ska gå till politiskt. Men vi vill visa att vi anser att miljöfrågorna måste upp på agendan. Visa politikerna att vi menar allvar.

Vilka är de stora bristerna i dag då?

– Eftersom vi är en obunden och opolitisk organisation med syftet att trycka på så kan jag bara svara för mig själv. Jag anser att man inte ska behöva vara så rädd för förändringar av samhället vad gäller konsumtion och tillväxt. Kanske behöver vi inte konsumera mindre, men på ett annat sätt. Vi konsumerar oreflekterat i dag, säger Kajsa Nerdal.

Sedan starten i morse har några hundra signerat Föräldravrålets krav på nätet att politikerna ska gör allt för rädda klimatet.
– Man behöver inte vara förälder för att vara med. De flesta har någon relation med ett barn, eller kanske ska skaffa i framtiden. Det är deras framtid vi tänker på.