Drottningen anlände vid tiotiden och välkomnades av en fullsatt aula, bland annat med körsång av Katedralskolans manskör. Hon fick också en sagobok med olika berättelser på tyska som skolans tyskaklasser gjort. Tanken är att drottningen ska läsa sagorna för sina barnbarn.
Idén till besöket kommer från en grupp tyskalärare på skolan som vill lyfta det tyska språket. De skrev en inbjudan till Drottningen som tackade ja.
En av lärarna är Hubert Ittner.
– Jag tror att ett sådant här besök av drottningen betyder väldigt mycket. Hon blir som en ambassadör för tyska språket och det behövs ett nationellt engagemang för våra språk. Språken har en undanskymd plats i dag vid sidan om ämnen som ekonomi och naturvetenskap. Det har lett till att det är få som är duktiga på andra språk än engelska, säger han.
Efter de inledande ceremonierna deltog Drottningen i en paneldebatt om tyska språket, hennes egna erfarenheter från att vara tvåspråkig och aspekter på språklighet över huvudtaget.
Är det en stor apparat att få drottningen på besök?
– Ja, det är klart. Men det har varit en väldigt smidig och tät kontakt med hovet. Det har varit enkelt att kommunicera, söger Heléne Lagerquist, Katedralskolan rektor.