Det är fredagskväll. Runt om i Uppsala pustar folk ut efter arbetsveckan och varvar ner inför helgen. Men i ett lågt, oansenligt tegelhus i Gottsunda, där Livets Ord håller till, har volontärernas arbete just börjat.
Huset innebär en ljusglimt för en grupp människor som söker sig hit varje fredag. Redan innan dörrarna slås upp har några av gästerna, som de kallas, varit där och lämnat in sina matlådor för påfyllning.
– Det kan handla om människor som kanske inte har råd eller förmåga att laga mat själva, berättar Annelie Nordström från Livets Ord.

Vid 17-tiden börjar folk droppa in. Flera av dem har blivit rejält tilltufsade av livet. Någon berättar hur tillvaron slagits sönder av en psykos, andra har missbruksproblem eller lider svårt efter någon olycka.
De kommer från en del av samhället som de flesta av oss sällan möter eller kanske inte vill möta. Men Annelie Nordström känner inga tvivel om sina känslor inför gästerna.
– Jag älskar dem otroligt mycket. För mig är veckans höjdpunkt att träffa dem som kommer hit till soppköket.
Alla tas emot med öppna armar, i vilket skick de än är. Annelie Nordström berättar om en man som dök upp en fredag och bara grät och grät. Han hade varit en rik företagare men druckit bort allt han ägde och även förlorat sin familj.
– Mannen sa att han skämdes som satt där och grät. Det var rörande att höra hur en av gästerna sa åt honom att han inte behövde skämmas, för här får man vara hur man vill.

Kvällens program är detsamma som alla andra fredagar: man äter och sjunger tillsammans. En del av gästerna lever isolerade och bland det viktigaste med soppköket är att träffa andra människor.
Pia Carnered kommer in glad i hågen. Hon lämnar sina kryckor i foajén innan hon bänkar sig i matsalen där buffén håller på att dukas upp. Hon ser fram emot den damkväll som planeras. Då ska en professionell frisör komma på besök för att tillsammans med en sminkös göra de kvinnliga deltagarna extra helgfina. Det blir också lyxmat, kandelabrar och vita dukar.
– Det låter kul. Och det blir bra med gratis klippning, det är inte lätt att ha råd med om man lever på sjukpension, säger Pia Carnered.
Idéerna inom soppköket är många. För männen finns planer på en gocartkväll. Några av gästerna har inte varit utanför Gottsunda på åratal och för att få dem att ta ett litet steg vidare talas det om grillning i Gottsundagipen.   
– Nu är ni välkomna att ta mat, utropar Annelie Nordström.

Vi ber en kort bordsbön tillsammans och kan sedan börja förse oss.
Gruppen som brukar besöka soppköket är ökande. I höstas kom ofta runt 15 personer, numera har de blivit dubbelt så många. 
Vid ett av borden sitter Hassan Abdi. Han berättar om problem med myndigheterna och de fysiska handikapp som drabbat honom.
– Varför ska jag sitta ensam hemma med tankarna som bara snurrar? Det är bättre att komma hit och träffa andra, säger han.
Efter en stund blir det kaffe med glass och sedan är det dags för allsång till dragspel och elpiano. Heléne Wandeby, en av Livets Ords volontärer, ställer sig framför gästerna.
– Ni ska veta att ni är så underbara och vackra var och en av er. När jag träffar er är jag alltid glad, säger hon och ser lycklig ut.
Och det låter verkligen som hon menar vartenda ord.
– Nu tar vi sång nummer 16 i häftet, utropar en äldre man.
Så sjunger vi Amazing grace tillsammans.