• måndag 01 september 2014
Holmgren tippar H2GUDH - I/IV Holmgrens innebandy Holmgrens innebandy
Vädersponsor:

Förskolemoduler försenas igen

En omtvistad snöhög vid Studenternas i Uppsala är ett skäl till att modulförskolorna nu försenas ytterligare.

Från tidigare startdatum i januari dröjer öppnandet ända till maj för flera förskolor.

När Uppsala kommun för ett år sedan inte kunde leverera förskoleplatser till alla köande barn bestämde sig politiker och tjänstemän för att få ett stopp på förskolekrisen. I maj presenterades ett förslag där 600 nya förskoleplatser skulle tillkomma inför januari 2013. Kommunen tog till och med till i överkant för att ingen skulle riskera att inte få plats.

När sedan upphandlingar och bygglov drog ut på tiden under hösten, började flera föräldrar få en växande klump av oro i magen. I november kom första beskedet om försenade moduler. Nya datum var inom första kvartalet.

Nu kommer dock nya besked om verksamhetsstarter där flera moduler står klara först i maj.
– Det är ingen som har gjort fel, i så fall är det mer att någon har varit för optimistisk. Från att en upphandling blir klar tar det x antal månader, så är det bara. När upphandlingen blir klar på hösten är det svårt att ha modulerna uppställda i januari, säger Fredrik Hellgren handläggare på kontoret för samhällsutveckling.

Men det inträffar ändå saker längs med vägen som ställer till med problem. Fredrik Hellgren säger att tjäle i marken omöjliggjort markarbete i Vänge och att man just nu för en diskussion om en snöhög som ligger i vägen för Kronåsens planerade modul vid Studenternas. Platsen dit snön ska flyttas har tidigare varit en brandövningsplats för räddningstjänsten och oro fanns kring huruvida platsen var miljögiftig eller inte.

Kunde ni inte ha löst denna typ av problem under hösten?

– I den bästa av världar. Tyvärr kände inte kommunen till att man haft en brandövningsplats där tidigare. Vi har inget intresse av att senarelägga för att vi vill. Vi jobbar så gott vi kan, säger Fredrik Hellgren.

Men det är inte gott nog, enligt Cecilia Forss (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Enligt henne har tjänstemännen haft tillräckligt mycket tid på sig och har svårt att förstå vad det är som skapar ytterligare förseningar.
– Det är omöjligt att få förklaringar. De skulle vara färdiga den här månaden, allt annat är att kontoret har misslyckats, säger hon.

Cecilia Forss som fick informationen om förseningen via UNT är kritisk till den bristande dialogen mellan politiker och tjänstemän.
– Jag kan inte göra annat än att bli förbannad. Det är oerhört frustrerande på alla sätt och vis.

Om de nya datumen kommer att hålla kan Fredrik Hellgren inte svara på.
– Vad som helst kan hända, men händer inget oförutsett ska de här tiderna hållas, säger han.

 
  • Senaste nytt unt.se
  • Senaste nytt från 24UNT

Polisen om hoten: "Fler politiker är drabbade"

Uppsala