I går kom Alejandro Firpo hem efter den omtumlande veckan på den grekiska ön Lesbos. Han berättar för UNT att det var i ren frustration som han, bröderna Lucio, Gabriel, Julian och vännen Magnus Manhammar bestämde sig för att göra något.

– Vi behövde två veckor för att förbereda oss, köpa biljetter och fixa lite med våra jobb och familjer. Sen åkte vi ned till Lesbos som vanliga charterresenärer, berättar Alejandro Firpo, som till vardags jobbar som politiskt sakkunnig på finansdepartementet.

Han använde Facebook för att nå ut med gruppens planer och vädja om pengar för att hjälpa flyktingarna från framför allt Syrien. Gensvaret blev enormt och via hans Facebooksida  kan man följa gruppens upplevelser. Alejandro Firpo betonar att det handlar om ett privat initiativ. Resan har de fem bekostat själva, alla inskickade pengar har oavkortat använts för att hjälpa nödställda flyktingar.

Artikelbild

| Bröderna Firpo och vännen Magnus Manhammar inför avresan.

– Många tror säkert att det finns en organisation på plats med sjukvård och räddningstjänst. Men så är det verkligen inte. Hjälpen bygger nästan uteslutande på frivilliga insatser av kontorsmänniskor som jag själv, säger Alejandro Firpo.

Precis som UNT:s reportageteam Elin Sandow och Sven-Olof Ahlgren, som nyligen besökte Lesbos, slogs Alejandro Firpo av det absurda i att turismen pågår för fullt sida vid sida med flyktingtragedin.

– När vi sprang fram och tillbaka längs stranden och spejade efter båtar som var på väg in så fotograferades vi av turister, vilket kändes lite konstigt.

Han berättar om en flicka som han tog hand om på stranden sedan en båt med ett 60-tal flyktingar så när kapsejsat i den grova sjön. Flickan var okontaktbar när Alejandro svepte in henne i en filt.

Artikelbild

| Hjälpen bygger på frivilliga insatser.

– Helt plötsligt kräks hon över mig. Har aldrig i hela mitt liv blivit så lycklig över att bli nedkräkt, hon lever! skriver Alejandro på sin Facebooksida.

Bland det han är mest stolt över är att han och gruppen med hjälp av inskickade pengar nu finansierar allt utrustning till en läkarstation i flyktinglägret Moria. De har också fixat fram en kikare med mörkerseende så att öns eldsjälar, det engelska paret Eric och Philippa, snabbt kan se när båtar närmar sig nattetid.

Artikelbild

Alejandro Firpo och kompanjonerna räknar med att återvända till Lesbos vid ett senare tillfälle. Arbetsuppgifter saknas, tyvärr, inte.