– Problemet är växande och det drabbar enskilda och småföretagare hårt. De har väldigt svårt att få rätt och får de rätt är det ändå svårt att få igen sina pengar.
Det säger Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot från Malmö som haft kontakt med Uppsalaparet Henrik Johansson och Malin Lidén, som UNT berättade om i februari.

Bedragare har med deras identiteter handlat på internet, tagit sms-lån och beställt kreditkort. Nu står de med en skuld på 170 000 hos Kronofogden. Bedrägerier av det här slaget ser ut att ha ökat kraftigt. Ett tecken på det är att antalet spärrade personnummer ökade med 30 procent i fjol. Hillevi Larsson, vars man själv fått sin identitet stulen, tycker att regeringen måste prioritera de här brotten.
– Regeringen måste sända ut en tydlig signal om att det här är allvarliga brott och att alla måste börja arbeta tillsammans för att få bukt med dem. Bakom står maffialiknande organisationer som tjänar pengar på detta, men som också sysslar med knark, vapen och svarta affärer. Det här är inget att ta lätt på, säger Hillevi Larsson.

Efter lunch på tisdagen ska Beatrice Ask (M) besvara interpellationen, som formellt är ställd av Hillevi Larssons partikollega Maryam Yazdanfar.
– Jag tycker också att det måste bli svårare att göra köp, öppna konton och teckna olika avtal bara med ett personnummer, utan att visa leg eller lämna en namnteckning. Regeringen måste ta tag i detta, säger Hillevi Larsson.

Malin Lidén är mycket tacksam för att frågan nu kommer upp på högsta nivå.
– Att det finns politiker som lyssnar och tar mig och alla andra drabbade på allvar känns jättebra, säger hon.