Landsbygden måste värna de ideella krafterna

Landsbygden behöver certifieras. Det skulle locka fler att flytta ut från stan. Men dit är vägen lång. I Järlåsa finns inte ens vatten så det räcker, trots att folk vill flytta in.

Vill ha mer folk. Camilla Camilton och Amelie Propst tycker att vattenfrågan är en av de viktigaste att lösa för Järlåsa. Det ökar inflyttningen.

Vill ha mer folk. Camilla Camilton och Amelie Propst tycker att vattenfrågan är en av de viktigaste att lösa för Järlåsa. Det ökar inflyttningen.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-08-04 07:00

Klockan är strax före åtta på kvällen och solen går ned över det lilla villaområdet i Järlåsas utkant. De röda husen ligger tyst på rad intill fotbollsplanen. Bara några hammarslag ekar över nejden.

Järlåsabygden är en av elva delar av Uppsala kommuns landsbygd som deltagit projektet Uppsala landsbygder 2.0. Genom workshops har representanter för byar och småorter fått visionerna om vad bygden behöver för en levande framtid. Resultatet ska ligga till grund för kommunens nya landsbygdsstrategi.

För många som valt att bosätta sig eller bo kvar på landet är gemenskapen viktig. Järlåsa är inget undantag.

–  Alla känner alla. Det är lugnt och tryggt. Man ställer upp för varandra och det finns ett brett föreningsliv främst inom idrotten och hembygdskulturen där många jobbar ideellt, säger Amelie Propst och Camilla Camilton som både var med på kommunens workshop och jobbar i den ideella föreningen Järlåsa i samverkan.

Drygt 2000 personer bor i bygden med orten Järlåsa som knutpunkt. Här finns affären, småskolan, dagis och bibliotek. Den obligatoriska macken ligger intill riksväg 72 och en restaurang. Tidigare hade Järlåsa både såg och mejeri - det var här Arla tillverkade den populära chokladdrycken Pucko. I dag pendlar de flesta till jobb i Enköping, Sala och Uppsala.

– Järlåsa är lite som en sovstad, säger Camilla Camilton.

Men potential finns för tillväxt. Järnvägen till Sala löper rakt genom samhället. Det som fattas är ett tågstopp, och tillräckligt med vatten.

Vatten?

– Ja, dricksvattnet räcker inte till mer än ett 20-tal nya bostäder till och kommunen vill inte satsa på att bygga ut så länge det inte finns någon säker prognos för ökad inflyttning. Men få vill ju flytta till en ort där man måste fixa drickvattnet själv, säger Amelie Propst.

De har försökt att få kommunen att ändra åsikt, men hittills har det varit förgäves.

– Det finns mark att bygga på och många vill flytta hit. När ett hus annonseras ut är intresset stort. Jag vet folk som letar bostad. Kan vattenfrågan lösas så skulle fler flytta in och bygga nytt. Det är jag övertygad om, säger Camilla Camilton.

Sedan Upptåget började köra mellan Sala och Uppsala har pendlingen ökat. Men närmaste tågstopp finns i Morgongåva några kilometer bort.

– Ett stopp skulle öka möjligheterna att bosätta sig här. I dag måste man nästan ha bil, säger Amelie Propst.

Det finns också en del andra frågor som pockar på en lösning. Det finns varken säkra övergångsställen eller hastighetsdämpade åtgärder på väg till skolan. Man har dessutom plockat ner fartkamerorna längs väg 72 som många skolbarn måste ta sig över. En annan fråga är avfallssortering. Järlåsaborna får ta sitt skräp i bilen och åka till Vänge eller Stenhagen i Uppsala för källsortering. Det här är något som bygden, utan kommunen hjälp, brottats med ett tiotal år.

– Nu har vi en tomt på gång som kanske fungerar. Det är lite så på landsbygden. Man måste ta tag i det själv. Därför är eldsjälarna så viktiga. Utan dem stannar landsbygden, säger Amelie Propst.

Hon har föreslagit politikerna i Uppsala att införa en landsbygdscertifiering, men inte fått något svar ännu. Certifieringen skulle borga för att den ort som certifieras har ett basutbud av service som gör ett litet samhälle intressant att leva i, som Järlåsa. Det gör hela kommunen till vinnare, eftersom alla får en ökad möjlighet att profilera sig.

Precis som på många andra håll i kommunen saknas nästan hyres eller bostadsrätter helt. Det gör att de äldre blir kvar i sina hus fast de vill flytta till något mindre.

– Det blir ingen cirkulation i samhället och det hämmar också utvecklingen, säger Camilla Camilton.

Bredbandsfiber då, det brukar toppa önskelistan?

– Klart att alla vill ha snabbt och säkert bredband. Men här tycker många att annat är viktigare, säger Camilla Camilton och Amelie Propst

Hösten 2014 anordnade Uppsala kommun elva workshops i de mindre tätorterna runt stan för att ta reda på hur befolkningen ser på sin bygd, vad de ser som viktigt för utvecklingen och vad de vill göra får att nå dit. Resultaten ska ligga till grund för den landsbygdsstrategi som ska tas fram under 2015. På många håll var intresset stort, totalt deltog 207 personer, 90 föreningar var med.

Viktiga frågor som återkommer är fler bostäder, dels för att kunna öka befolkningen. Men också för att äldre ska kunna bo kvar på orten och för att ungdomar ska få någonstans att bo. Bättre service är också viktigt, liksom kollektivtrafik. Många vill fräscha upp de centrummiljöer som finns för att göra sin ort mer attraktiv.

Vattholmabygden: Simhall, parksnäcka, mer turism och skidspår. Utbyggt bredband, mer blandad bebyggelse och cykelbana till Storvreta. Fler hyresrätter så att äldre kan sälja villan och bo kvar.

Storvretabygden: Hundgårdar, torgmarknad, kafé, en promenad efter ån och simhall. Levande centrum med ett aktivitetshus med fågeltorn på taket, seniorboenden. Hyresrätter centralt så att äldre kan bo kvar.

Järlåsabygden: Bättre kommunikationer, tågstopp, bättre vattenförsörjning, höjd trafiksäkerhets vid skolan, återvinningsstation, cykelbanor till andra orter, hyresrätter och ett allaktivitetshus.

Vängebygden: Bättre vattenkvalitet, skidbacke, ett centrumhus med ungdomsgård, egen livsmedelsaffär och tågstopp. Bredbandsfiber. Centrala lägenheter så att äldre kan sälja vilan och bo kvar.

Knutbybygden: Samordning kring skola, äldrevård, sjukvård, vinterväghållning. Nätverk mellan olika föreningar. Bättre sopstation. Förbättra Knutbys rykte efter de tragiska morden, satsa på hästturism och mathantverk.

Södra Hagundabygden: Närbutik, båtförbindelse till Uppsala, bättre bredband och mobilnät. Bygga en pendlarparkering, senior och trygghetsboenden. Fler tågförbindelser och mer bostäder. Samlingsställe för unga.

Bälingebygden: Fler boendetyper så att äldre kan bo kvar, bättre skola, centrum med service, aktiviteter för äldre och unga, bättre kommunikationer och en cykelväg längs väg 272. Bredband.

Björklingeområdet: Badhus, lekpark, ungdomsgård, en riktig bensinmack, fler arbetsplatser och mer kultur, pendlarparkering. Upprustning av värdshuset Röde orm, fler hyresrätter och flerfamiljshus, mer heterogen befolkning.

Almungebygden: Gång och cykelvägar, pensionärsboende, vårdcentral och pendlarparkering. Upprustning av skola och förskola i Länna. Tåg till Uppsala, hemsida med information om bygden och upprustning av väg 282.

Skyttorpsbygden: Fräscha upp runt stationen. Fler bostäder, gym, affär och allaktivitetshus. Upprustning av centrum, bättre skötta grönytor, apotek, vårdcentral, föreningshus för sport och andra aktiviteter, upprustad lekpark.

Rasbobygden: Orienteringskartor för hela området, fler bostäder för barnfamiljer, hyresrätter till yngre och äldre. Simhall, vårdcentral, skolor, gång och cykelväg efter väg 288. Bredband. Bättre service och kommunikationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om