"EU-migranterna måste vara borta senast i morgon"

Enligt uppgifter från organisationen Crossroads ska de EU-migranter som utsattes för beskjutning i söndags nu ha fått besked om vräkning. Men polisen menar att det rör sig om ett annat läger på Vallongatan.

Uppsala2015-07-23 12:58

– Två poliser har varit här och berättat att fastighetsägaren har begärt att de ska avhysas och vara borta senast i morgon, säger Kholod Saghir, samordnare på Uppsala stadsmission och delaktig i projektet Crossroads.

Hon är upprörd över att gruppen som blev utsatt för en attack så sent som söndag natt, då maskerad okända gärningsmän besköt en av kvinnorna i lägret med ett pistolliknande föremål, nu körs bort.

– Det är fruktansvärt, människor som just blivit utsatta för hatbrott ska nu köras i väg.

LÄS MER: "Rädda för att bli vräkta - därför dröjde polisanmälan"

Kholod Saghir menar också att det är märkligt att gruppen som slagit läger på den här platsen, eftersom den ligger i närheten av Crossroads lokaler där EU-migranterna får hjälp, nu ska behöva flytta på sig.

– Det är kommunen som finansierar vår verksamhet. De här människorna finns här för att kunna komma till oss. Och nu ska de avhysas.

Marken ägs av HSB och Mats Jonsson som är verksamhets controler bekräftar att ärendet ligger på Kronofogdens bord.

– Jag kan inte svara på när begäran skickades, men jag kan bekräfta att den skickats.

Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson säger att polisen varit på plats vid lägret. Men det på grund av ett misstag. 

När polisen skulle till ett läger i närheten, på Vallongatan, för att informera om avhysning så trodde patrullen att det beskjutna lägret hängde ihop med det på Vallongatan. Därför genomförde de samma kontroll där.

– Vi har identifierat fordon och personer, eftersom fastighetsägare bett om hjälp inför ett eventuellt beslut om avhysning. Men det gäller endast Vallongatan, där det finns två husvagnar. De skulle inte ha gått till det andra lägret.

Han säger att de inte har fått någon formell begäran från kronofogden om biträde vid avhysning vid något av lägren.

– Det är ju inte vi på polisen som fattar beslut om avhysning, det är markägaren som begär en sådan och Kronofogden som sen fattar beslut.

Christer Nordström fortsätter:

- Det är upprörda känslor på flera håll i det här. Personer som bor nära lägren hör av sig och är oroliga över nedskräpning och hantering av avfall, medan man också naturligtvis tycker att de här personerna lever under förfärliga omständigheter. Och så finns det ju regler som säger att man inte får slå läger på andras tomt.

Det är viktigt att lyssna på båda sidorna, menar Christer Nordström.

- Polisen står i mitten, och det är många gånger en knepig roll.

UNT söker Kronofogden för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om