Resor och representation, så som middagar för utländska gäster eller luncher till den egna personalen, är sådant som flera av landets lärosäten lägger allt mer pengar på.
Sveriges Radios  har gått igenom redovisningar från de 28 största lärosätena för de senaste tio åren.
Uppsala universitet och SLU har ökat sina kostnader  för resor och representation  med 100 procent trots att normal kostnadsökning enligt Statistiska Centralbyrån är 30 procent.

Ett annat exempel  är Mittuniversitetet i Sundsvall som förra våren förlade personaldagar i Kroatien för närmare en miljon kronor medan studenter upplevt det svårare att få till extra resurser.
Sjuksköterskestudenten Maria Zerti var med och bad om flera lektioner inför en viktig tenta:
– De sa att pengarna räcker inte till. Men de kan lägga 25 miljoner på resor i stället. Det handlar om att prioritera, säger Maria Zerti till P4 Västernorrland.
Rektor Anders Söderholm säger till P4 Västernorrland att han inte minns varför resan godkändes.

När det gäller den interna representationen visar granskningen också att det fikas en hel del bland personalen.
Vid Högskolan Dalarna exempelvis stod det egna fikat för den största representationskostnaden på 800 000 kronor förra året, och på Högskolan i Skövde var det bland annat bullar, kaffe och smörgåsar för över en miljon kronor år 2011.
Det är den högsta utgiften ett lärosäte uppgett i vår granskning, och trots att man där måste spara 26 miljoner kronor fram till år 2015.
Men majoriteten lärare och rektorer vi intervjuar säger att fikat är en viktig del i deras arbete.
– Det är väldigt mycket utbyte av kunskap som sker i ett kafferum det ska man inte glömma, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs Universitet och ordförande för Sveriges Universitets- och Högskoleförbund, till P4 Göteborg.