Nätägarna avgör öppenhet i bredband

Öppna eller slutna fibernät, fibernät eller mobilnät? Vem ska bygga ut näten och vilken operatör ska man välja? Politiker och företag är angelägna om snabb utbyggnad, men för kunder är valen inte självklara.

Foto:

Uppsala2014-10-17 06:00

Digitala motorvägar är lika viktig infrastruktur för privatpersoner och företag som motorvägar är för biltrafiken. Det slås fast i Uppsala kommuns bredbandsprogram 2013-2020. Att utbyggnaden av fibernät med hög kapacitet också ska nå mindre orter och hushåll på landsbygden poängteras också. Kommunen ska samarbeta med marknadsaktörer som bygger ut näten på kommersiell grund, och där det inte är lönsamt för företag att bygga ut bredband finns det möjligheter att få statsbidrag via länsstyrelsen.

Nät byggda med statsstöd måste vara öppna för alla operatörer. Det innebär att abonnenten kan välja att vara kund hos Telia Sonera, Telenor, Bahnhof, Tele2 eller någon annan operatör. Där företag står för investeringskostnaden kan näten vara slutna, det vill säga bundna till operatör, eller öppna.

Uppsala Stadsnät ägs av IP-Only som i sin tur ägs av riskkapitalbollaget EQT. Stadsnätet är öppet och neutralt. Öppet är också delvis statsägda Telias nät, den andra stora nätägaren i Uppsala.

– Att vårt nät är neutralt innebär att vi inte erbjuder egna operatörstjänster, hela vår affärsidé går ut på att fylla nätet med så många tjänsteleverantörer som möjligt och låta kunderna göra egna val, säger Gustav Ståhl, stadsnätschef för Uppsala Stadsnät.

– Vi ser det öppna och neutrala nätet som en konkurrensfördel. Operatörer som vill hyra in sig på vår fiber gör det på samma villkor över hela landet, säger Gustav Ståhl.

IP-Only gör stora investeringar i fibernät över hela Sverige. Huvudkontoret finns i Uppsala, och antalet anställda har ökat med 100 personer det senaste året och beräknas fortsätta öka. I Uppsala räknar bolaget med att öka antalet hushåll med tillgång till deras nät från dagens 3000 till 10 000 inom ett och ett halvt år.

Men om EQT säljer IP-Only och Uppsala stadsnät, skulle en ny ägare i teorin kunna ändra inriktning på bolaget och stänga det öppna och neutrala nätet. Enligt bedömare i branschen gör avtal med kommuner, om rätt formulerade, och kunder en sådan utveckling i praktiken omöjlig.

Com Hem har också fasta kabeltjänster för bredband, tv och fast telefoni. Men Com Hems bredband är stängt för andra operatörer. Likadant är det i flertalet av Lidén Datas fasta stads- och kommunnät som nu finns i Enköping, Heby, Knivsta och Tierp. Näten är stängda och operatörsbundna till Lidéngruppen. Ett undantag är Tierps kommunnät som köptes av Lidén Data 2013 och fortfarande är öppet för andra operatörer.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har under året vid ett antal tillfällen lyft fram sina åsikter om fibernäten. SKL förespråkar ett offentligt ägande av såväl statliga som kommunala fibernät.

Gunilla Glasare, direktör vid avdelningen Tillväxt och samhällsbyggnad på SKL:

– Vi förordar statligt och kommunalt ägande av fibernät på samma sätt som för motorvägar och vägar. Det offentliga ska kunna garantera fri konkurrens för olika operatörer, och så många som möjligt ska kunna nås av tjänster även från stat, landsting och kommuner.

Stefan Hanna (C), är kommunalråd i Uppsala med huvudansvar för bredbandsfrågor. Liksom SKL, Post- och telestyrelsen, länsstyrelsen, och andra intressenter UNT varit i kontakt med, betonar han hur viktigt det är att alla hushåll får tillgång till digitala nät:

– Även om näten är öppna kan långa bindningstider till operatörer vara ett problem för kunderna. Det är inte heller säkert att det är just kostsamma fibernät som kommer att vara lösningen på bredbandstillgänglighet. Den mobila tekniken utvecklas mycket snabbt, och när problemen med växlingar i kapaciteten beroende på hur många som är uppkopplade har lösts, kommer sannolikt de mobila systemen att ta över. Men bindningstider för olika abonnemang varierar även där, och det är något varje kund måste ta ställning till.

Tips

72018

Dela med dig av er historia

Hur gjorde ni för att få föreningen, villan eller företaget anslutet till fibernät?

Dela med dig av goda råd eller berättelser om vad som gick snett via 72018@unt.se eller ett sms till 72018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om