Ny lag gör hyresgäster värnlösa

Anette Sjöström betalade 9 000 kronor i månaden när hon hyrde en bostadsrättstvåa i Uppsala. En ny lag gör det riskfritt att hyra ut sin bostadsrätt till mycket hög hyra.

Hyresgäst. I konkurrens med 50 andra fick Anette Sjöström tag på en bostadsrätt i Luthagen som hon kunde hyra i andra hand. Hyran för tvårummaren var 9 000 kronor i månaden.

Hyresgäst. I konkurrens med 50 andra fick Anette Sjöström tag på en bostadsrätt i Luthagen som hon kunde hyra i andra hand. Hyran för tvårummaren var 9 000 kronor i månaden.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-02-05 18:00

När Anette Sjöström för ett par år sedan skulle flytta från Gästrikland kom hon i närkontakt med Uppsalas tuffa hyresmarknad.

– Det var något av en chock att försöka skaffa en bostad i Uppsala, säger hon.

Anette Sjöström ringde på runt 100 hyresannonser innan hon fick napp. Då erbjöds hon en tvåa i Luthagen, en bostadsrätt, som hon kunde få hyra i andra hand för 9 000 kronor i månaden.

Trots den höga hyran beskriver hon erbjudandet som en ”hallelujaupplevelse”, inte minst för att ytterligare ett 50-tal personer ringt på annonsen.

Den svåra bostadsbristen i Uppsala tvingar många att likt Anette Sjöström hyra i andra hand till hög kostnad. Situationen blir knappast bättre av att en ny lag skapat ett i stort sett laglöst land vid uthyrning av privatägda bostäder som bostadsrätter och villor.

Annonser på Blocket under ”uthyres” visar att en del begär rejäla hyror för sina bostadsrätter i Uppsala. Vad sägs om en etta på Folkungagatan som annonseras ut för 8 900 kronor i månaden? Eller en tvåa på Torsgatan med en månadshyra på 12 500 kronor.

Den som hyr ut sin bostad får egentligen inte ta ut hur hög hyra som helst. Men vid andrahandsuthyrning har det uppstått en viktig skillnad mellan å ena sidan hyresrätter och å andra sidan bostadsrätter och andra privatägda bostäder.

Den som hyr en hyreslägenhet i andra hand och betalar oskäligt mycket kan via hyresnämnden tvinga hyresvärden att betala tillbaka överhyran för ett år bakåt i tiden.

Men vid uthyrning av en privatägd bostad gäller andra regler efter en lagändring från 2013.

Visserligen kan även den som hyr en bostadsrätt till oskälig hyra kräva sänkning hos hyresnämnden. Men kruxet är att den som hyr en privatägd bostad numera saknar besittningsskydd, en slags kvarboenderätt. Den som tar strid om hyran löper därför stor risk att åka ut. Dessutom går det inte längre att få tillbaka överhyror som redan betalats in, utan det är bara den framtida hyresnivån som går att påverka.

– Det här innebär att de som hyr privatägda bostäder inte vågar bråka om hyran. Det är därför ganska riskfritt för bostadsägaren att sätta hyror som är betydligt högre än vad som egentligen är tillåtet, säger Gustaf Lantz, jurist vid Hyresgästföreningen i Uppsala.

Han har haft tre ärenden där hyresgästerna krävt sänkt hyra för privatägda bostäder. I samtliga fall blev hyresgästerna uppsagda.

Sanaa Khorshid vid Hyresgästföreningens rådgivning i Uppsala får ofta samtal om höga hyror i privatägda bostäder.

– Många blir förvånade när de får veta hur svagt besittningsskyddet är. En vanlig reaktion är att de säger att de hellre betalar lite mer i hyra än börjar bråka.

Hans G Johansson, hyresråd vid hyresnämnden i Uppsala, bekräftar att den nya lagen haft tydliga effekter.

– Sedan lagen infördes 2013 har vi inte haft ett enda mål om återbetalning av hyra i privatägd bostad, uppger han.

Anette Sjöström som fick tag på en tvåa i Luthagen för 9 000 kronor i månaden hade aldrig några planer på att få hyran rättsligt prövad, trots att den sannolikt överskred gränsen för det tillåtna.

– Jag visste inte ens att möjligheten fanns och jag hade nog inte gjort det ändå. Som bostadssökande är man så utsatt att man tackar och tar det man får, säger hon.

Vad ska då den göra som hyr en privatägd bostad och betalar för mycket?

– Jag har inga råd att ge. Den nya lagen har reducerat bostaden till vilken vara som helst, säger Gustaf Lantz vid Hyresgästföreningen.

Har du hyrt i andra hand i Uppsala?

Hör av dig till UNT om dina erfarenheter.

Mejla staffan.wolters@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om