Uppsala Airport AB, som står bakom planerna på civilt trafikflyg på Ärnafältet, överklagar länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet. Det blir nu mark- och miljödomstolen som får ta ställning till om bygglovet hanterades korrekt av kommunen.
I december 2014 klubbade en majoritet i kommunens plan- och byggnadsnämnd, bestående av Moderaterna och dåvarande Folkpartiet (numera Liberalerna), bygglovet för en terminalbyggnad samt 500 parkeringsplatser vid flygfältet, för att möjliggöra flygplanerna. Ärendet lyftes in vid sittande sammanträde och kunde drivas igenom eftersom Centerns ledamot i nämnden inte deltog i beslutet på grund av jäv. Stark kritik riktades mot nämndens ordförande Liv Hahne (M), som anklagades för att medvetet ha utnyttjat situationen och kuppat igenom beslutet, trots att remisstiden för förslaget ännu inte gått ut. Liv Hahne har tillbakavisat kritiken och pekat på att inga invändningar restes från övriga nämndledamöter när bygglovet antogs.
Bygglovet överklagades av flera närboende till länsstyrelsen som i november, efter nästan ett års prövning, kom fram till att byggnadsnämnden begick ett formellt fel när beslutet klubbades. Eftersom remisstiden inte gått ut kunde man inte vara säker på att alla synpunkter vägts in i beslutet, enligt länsstyrelsen, som skickade tillbaka ärendet till nämnden för ny handläggning. Nuvarande majoritet i byggnadsnämnden är motståndare till flygplanerna och mycket talar för att de inte skulle komma fram till samma beslut som tidigare majoritet vid en ny prövning.
Överklagande av länsstyrelsens beslut som Uppsala Airport nu lämnat in innebär att bygglovet alltjämt är en öppen fråga. Bolaget anser att det ursprungliga beslutet om bygglov var korrekt och kräver nu att det fastställs av mark- och miljödomstolen. Bolaget har, via sina juridiska ombud, begärt att senare få utveckla skälen till varför man anser att bygglovet ska stå fast.
Allt som kan sägas säkert i nuläget är att det slutliga beskedet om Ärna kan få civilt trafikflyg eller inte skjuts fram. Mark- och miljödomstolens beslut kommer sannolikt inte inom de närmaste månaderna och domstolens beslut kan dessutom i sin tur överklagas till högsta instans.