Hur djup sprickan är mellan de rödgröna illustreras av de pressmeddelande partierna skickade ut på måndagen. Enligt Vänsterpartiet är det Socialdemokraterna som "spräckt" det rödgröna samarbetet. (S) och (M) anser att Vänsterpartiet valt att lämna det viktigaste uppdraget - att stoppa krisen inom vården.
Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) säger att konflikten med Vänsterpartiet pågått under en lägre tid.
– Vi har stridit under dagar, veckor och månader. Nu är vi och Miljöparitet överens om att lägga fram en gemensam budget. Vänsterpartiet har valt att ställa sig utanför.
Med Vänsterpartiets avhopp har resterna av den rödgröna koalitionen inte lägre egen majoritet i fullmäktige. Börje Wennberg tror ändå att han kommer att få igenom budgeten i juni.
– Jag har inte fått någon indikation från andra partier på något annat, säger han.
Kollegan, landstingrådet Johan Edstav (MP), hoppas kunna hitta nya majoriteter för att kunna fortsätta regera.
– Vi är öppna för olika lösningar och beredda att samarbeta med andra partier i fullmäktige. Men, vi pratar inte med någon idag, säger han.
Det är i huvudsak två frågor vänsterpartiet inte kan acceptera. Den ena gäller priset på länstrafikens periodkort. Efter valet lovade de rödgröna att sänka taxa för kollektivtrafiken från dagens 750 till 500 kronor i månaden från år 2016.
– Det var en majoritetsöverenskommelse som man nu väljer att inte respektera. Det är blankt nej från (S) och (MP). Därför väljer vi att gå fram med en egen budget. Vi har försökt förhandla på alla sätt, till och med genom att diskutera prisnivån. Men de går inte med på en krona under 750 kronor. Det är ett direkt brott mot överenskommelsen, säger Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist.
En annan knäckfråga är nivån på den skattehöjning på 55 öre som de rödgröna nyligen aviserade. Vänstern tycker att den är otillräcklig.
– Vi anser att man måste höja med 75 öre under mandatperioden. Man kan göra det i två steg. Landstinget kommer att behöva mycket mer pengar åren 2018 och 2019. Då räcker inte 55 öre, säger han.
Är de inte viktigt att kompromissa. Landstinget befinner sig i ett svårt läge?
– Vi har kompromissat. Men det är inte pengar det handlar om utan principer. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bestämt sig för att inte sänka månadstaxan. Just nu finns inget mer att diskutera. Initiativet måste komma från (S) och (MP) i så fall, säger Sören Bergqvist.
Men Börje Wennberg och landstingsrådet Johan Edstav (MP) orubbliga när det gäller busstaxan.
– Det skulle kosta 90 till 100 miljoner kronor att sänka taxan till 500 kronor. Det anser inte vi är den viktigaste prioriteringen i det läge landstinget befinner sig i just nu. Taxan har nyligen sänkts från över 1300 till 750 kronor. De flesta anser att det är en rimlig månadskostnad. Sjukvården behöver mer resurser. Där behövs pengarna bättre, säger Wennberg.
Ytterligare en skattehöjning anser han skulle slå mot ett antal kommuner i länet som har det svårt ekonomiskt.
– Kommunerna har inte ett obegränsat utrymme för skattehöjningar och jag vet flera som redan i dag har en ansträngd ekonomi. En höjning av landstingsskatten slår lika mot alla innevånare oavsett inkomstläge. Sånt måste vi också ta hänsyn till.
Johan Edstav - hur tror du det här påverkar väljarnas förtroende för de rödgrönas förmåga att ta ansvar för landstinget?
– Jag tror att det viktiga är vilket resultat vi kan visa upp när mandatperioden är slut. Men jag beklagar naturligtvis att vi inte kunde komma överens om en gemensam budget, säger han.