Längs väggarna i Biotopias verkstad står datorerna på rad, och mitt i rummet finns en stor bana med hinder, hus, berg och skogspartier. Här ska de färdigbyggda robotarna sedan köra.
Syskonen Adam och Andrea Lundqvist Lundell från Uppsala, 10 respektive 6 år, hade just börjat bygga på sin robot när UNT hälsade på.
– Det blir nog inte så svårt, trodde Adam Lundqvist, medan hans lillasyster förklarade att hon mest tittade på.
– Det är ju han som är experten, sa hon.
11-åriga Elvira Palmqvist, Uppsala, hade kommit betydligt längre i sitt bygge eftersom hon deltagit i en tidigare workshop under dagen, men tyckt att det var så roligt att hon ville fortsätta. Hennes robot surrade fram i god fart, men tenderade att svänga av till höger för tidigt.
– Och så ska den fortare framåt, sa Elvira Palmqvist och satte sig vid datorn för att ge roboten nya order medan hon då och då sneglade på banan.

Programmeringen bestämmer i detalj banan, vart roboten ska åka, vilka vägar den ska ta dit, och hur snabbt det ska gå, berättade hon, medan hon med flinka fingrar knappade in kommandon till sin robot.
– Det är första gången jag gör något sånt här. Jag tycker det är väldigt kul. Att bygga själva roboten var inte så svårt, men det tog lång tid att göra en hel bana färdig. I den banan hade jag 10 kommandon. Man kan fixa med roboten så att den bara åker på svarta sträckor eller bara på vita, sa hon och satte åter roboten på plats i banan.
En bit därifrån satt syskonparet Emil och Nohmi Reimegård, 10 och 6 år, från Uppsala, och stirrade koncentrerat på ritningarna, men hade ändå tid med en kort pratstund.
– Det kan nog vara en fördel att bygga såna här robotar om man har byggt med lego tidigare, sa Emil Reimegård.
– Om han tappar några legobitar på golvet så plockar jag upp dem åt honom, sa hans lillasyster lojalt.

Det är första gången Biotopia arrangerar robotverkstad för barn 8-14 år, i samarbete med Teknat Samverkan, Uppsala universitet. Robotarna används annars i skolundervisning för mellanstadiebarn, men också i samband med programmeringskurser på universitetsnivå.
– Jag har sett att vuxna som ska göra legorobotar har mycket svårare att få till det än barnen, sa Anna Lagerqvist, Biotopia, som under påsklovet och resten av helgerna i april fortsätter att hjälpa barn och unga att bygga legorobotar.
Anna Bill
anna.bill@unt.se  018-478 12 73
KONCENTRATION. Biotopias Oscar Edwards hjälper syskonen Nohmi och Emil Reimegård med legorobotbygget.  Foto: Tomas Lundin
LEGOROBOTRACE. William Hallinglong följde länge med blicken Elvira Palmqvists robot som elegant tog sig fram på banan i Biotopia.
Många delar.
FASCINERAD. 11-åriga Elvira Palmqvist byggde på söndagen sitt livs första legorobot som hon sedan programmerade att ta sig fram på ett visst sätt längs en bana.
Citat