Många vet inte vilka regler som gäller – ändå händer inga olyckor. Och rörigheten är en del av förklaringen.
Bilar, cyklister och gående lite huller om buller sådär. Ja – det är själva tanken med Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala. Det var för två år sedan som den gjordes om från en klassisk buss- och bilväg till ett gångfartsområde där alla ska samsas om utrymmet. Målet var att göra city attraktivare, men fortfarande tillgängligt även för bilister.
Uppsala kommun har nu frågat cirka tusen Uppsalabor vad de tycker om den nya lösningen, och ett tydligt resultat är att många tycker gatan är rörig. Att bilar och cyklar kör för fort, att folk irrar omkring och tar sig fram där det finns en lucka och att många inte verkar veta vilka regler som egentligen gäller.
Sofia Gjerstad, som är enhetschef på trafik- och samhällsavdelningen på Uppsala kommun, är inte förvånad.
– Den här typen av trafiklösning är ju relativt ny. Dessutom har det ju hela tiden pågått ombyggnationer på gatan, vilket gör det extra stökigt.
Men ett visst mått av rörighet ska det faktiskt vara. Det är i själva verket en del av poängen med en sådan här trafiklösning, eftersom risken för olyckor då minskar.
– När det upplevs rörigt blir folk mer uppmärksamma. Dessutom är ju hastigheterna mycket lägre. Det kan säkert ha inträffat incidenter, men det finns inga rapporter om olyckor från Dragarbrunnsgatan, säger Sofia Gjerstad.
Alla tycker inte heller att det röriga nödvändigtvis är dåligt.
– Någon tyckte att det blir mänskligare och roligare när man viftar och gestikulerar.
Nöjdast i undersökningen är de gående, därefter cyklisterna och sist bilisterna. Störst är konflikten mellan cyklister och gående, visar undersökningen. Medan de gående anklagas för att gå för långsamt tycker de gående i sin tur att cyklister – men även bilister – far fram alldeles för fort. Det räcker med att gå ut en kort stund på gatan för att ge gångtrafikanterna rätt. Under de fem minuter UNT iakttar trafiken är det ingen bil eller cykel som håller gångfartshastighet, alltså omkring 7 km i timmen.
– Det handlar nog mycket om okunskap, jag tror inte så många känner till att det är gångfart som gäller, säger Sofia Gjerstad.
Men man ramlar ju nästan av cykeln om man ska cykla så långsamt?
– Nja, nog går det. Man kan ju också hoppa av cykeln och leda den.
Flera bilister har bötfällts för att ha kört för fort på gatan. Däremot ingen cyklist – ännu. Mats Östman som är chef för trafikavdelningen på Uppsalapolisen tycker att gångfartsområden är en bra trafiklösning, eftersom trafikmiljön är byggd så att de inblandade måste ta hänsyn. Även om det körs fortare än gåfart anpassar sig bilisterna, visar forskning.
– Som bilist är du där på gångtrafikanternas villkor. Det retar framförallt gubbar som mig att man ska behöva ta hänsyn till andra när man kör bil, haha, men om vi ska få färre olyckor i trafiken får vi vänja oss vid att begränsa bilismen.
Rörigheten till trots – ett annat tydligt resultat i rapporten är att många gillar nya Dragarbrunnsgatan. Man tycker bland annat att den blivit vackrare och att det blivit ett trevligare stadsliv där.
– På det stora hela är folk positiva måste man säga. Även handlare och fastighetsägare tycker ju att det blivit mycket bättre, säger Sofia Gjerstad.
Och kanske kommer fler gator i Uppsala att bli gångfartsområden. Närmast på tur är i så fall Svartbäcksgatan, mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan, men inga beslut är tagna. Stefan Hanna (C) som är ordförande i gatu- och trafiknämnden hade trott att framför allt bilisterna skulle vara mer negativa till gångfartsområdet än vad som kom fram i undersökningen.
– Bilisterna har ju förlorat mest på det här eftersom de tidigare hade ett eget rum, säger han.
Talar undersökningen för eller emot fler gåfartsområden i Uppsala tycker du?
– Den här undersökningen visar att det skulle vara helt okej att använda gångfartsområden på fler ställen i centrum.