Valborgsdagen, eller sista april som den heter i folkmun är den dag som lockar flest personer till Uppsala. Runt 100 000 människor väntas besöka staden och redan nu har polisen börjat rusta upp inför festligheterna. Så här några dagar i förväg fokuserar de på att minska drickandet hos de minderåriga.

– Innan valborg arbetar vi mot langning, via tips och genom arbete vid Systembolaget. Vi vet av erfarenhet att det köps ut en hel del och ju närmare valborg man kommer desto mer intensivt blir det, Urban Olsson, tillförordnad gruppchef vid Uppsalapolisen.

Under valborg kommer de att patrullera runt för att se till att minderåriga inte dricker och att de som är äldre håller sig någorlunda nyktra.

Artikelbild

| Lisa Sannervik

– Under dagen jobbar vi intensivt med att hälla ut alkohol. Ser vi att folk är under 20 år beslagtar vi alkoholen, är de över 20 måste vi kunna se att de förtär alkoholen för att vi ska få hälla ut den, säger Urban Olsson

Det är förbjudet att dricka i en zon som sträcker sig en bit utanför stadskärnan. Där är även Ekonomikumparken inräknad. Men att få bukt med alla som dricker under dagen är en omöjlighet.

– Skulle vi hälla ut allas alkohol skulle vi inte hinna göra något annat. Vi fokuserar på de som är mest påverkade och de som är yngst, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Under valborg förstärker polisen personalstyrkan. Totalt väntas 300 poliser jobba under valborgsdagen och natten, vilket kan jämföras med 40-50 poliser i länet under en vanlig helg. Poliser som vanligtvis inte jobbar ute på fältet, får då lämna sin skrivbordstjänst för att patrullera på stan. Därtill får man också förstärkning av intilliggande län.

Under valborg kan polisen se en märkbar ökning av stöldbrott och borttappade saker. Men tvärt emot vad man kan tro skjuter faktiskt inte sista aptil i höjden när det gäller den allvarliga brottsstatistiken.

– De sista åren, peppar peppar ta i trä, har det faktiskt inte skett fler allvarliga brott än under en vanlig löningshelg. Vi har varit synliga och vi får också hjälp av många organisationer och vuxna nattvandrare som gör att det blir lugnare, säger Lisa Sannervik.

Missa inte polisens egna valborgsfilm: