– Nu ser jag en korp, den sitter på det bruna fältet där. Ornitologen Jon Hessman håller kikaren för ögonen och spanar intensivt.
– Shit, vad stor den är, replikerar Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands ornitologiska förening, som också fått syn på korpen.
– Det var nummer 64, konstaterar Jon Hessman och skriver ordet korp på en tavla.
Vi befinner oss i ett fågeltorn vid Övre föret alldeles intill Fyrisån, några kilometer söder om Uppsala. Här pågår fågeltornskampen, en tävling där det gäller att identifiera så många fåglelarter som möjligt under loppet av åtta timmar.
Ornitologer över hela Sverige, Finland och Danmark deltar.
– "Mitt torn är bäst", brukar folk säga om det torn de brukar använda. Fågeltornskampen är ett kul sätt att få veta hur det verkligen är med den saken, menar Jan Wärnbäck.
Det är en ljuvlig dag. Några meter nedanför oss glittrar Fyrisån, det är ljumt i luften och det är svårt att tänka sig att naturen kan visa upp en vackrare sida än den gör den här majdagen.
Klockan är bara halv tio på förmiddagen men fågelskådarna här vid Övre föret har redan hört och eller sett inte mindre än 62 fågelarter, att döma av den långa listan som skrivits ner på tavlan.
– Nu kom tornfalken, konstaterar Jan Wärnbäck.
I tubkikaren syns en fågel som ryttlar, det vill säga hänger i luften på ett ställe genom att fladdra med vingarna. Trots att kikaren är kraftig syns inte tornfalken mer än som en större prick.
Jan Wärnbäck, som klarar av att identifiera 250-300 fågelarter, är ändå säker på att det är en tornfalk.
– Jag tar den på jizzen säger han.
Jizzen innebär att fågelarten bestäms utifrån bland annat dess rörelsemönster.
Uppe i tornet står fågelentusiasten Olga Tingstedt och tittar ut över markerna med en handkikare.
– Jag gillar att titta på fåglar i sitt sammanhang. Det ger naturupplevelsen en till dimension, säger hon.
En kanotist paddlar ljudlöst förbi. En bit ut i Fyrisån står två storskrakar på en kulle som reser sig ur vattnet, de har fällt upp vingarna på sitt karaktäristiska vis.
För att få en bra placering på fågeltornskampen ska utsiktsplatsen helst överblicka flera naturtyper. Då är chansen stor att olika fågelarter passerar. Fågeltornet vid Övre föret är ganska bra i och med att det ligger dels vid våtmarker, dels nära ett skogsbryn. Men det kan ändå inte tävla mot exempelvis torn på Öland där mängder av häckande och rastande fåglar håller till.
I årets tävling blev Upplandsvinnaren ett fågeltorn vid Ledskär nära Skärplinge där 85 arter bockades av. Övre förets fågeltorn kammade hem 71 arter och det var ju inte fy skam direkt.