Sociala medier har blivit del av politiken

Sociala medier har kallats för både demokratiskt verktyg och forum för näthat. För många politiker har de blivit en del av yrkesrollen.

Uppsala2015-03-14 17:30

Jakob Svensson är universitetslektor vid Institutionen för informatik och media på Uppsala universitet och har forskat om sociala medier och politik. Han säger att tanken att de skapar samtal kring politiska frågor är överdriven.

– Vi gjorde en undersökning av politikerna i riksdagen på Twitter inför valet. Det visade sig att man diskuterar egentligen inte så mycket. De förde mest ut sina egna åsikter och retweetade partikamrater.

Han berättar att det finns ett stort intresse hos politiska partier att etablera sig på internet.

– Politiker uppmanas att använda Twitter för att göra sig mer synliga. Det är många politiker och partier som kontaktar mig och vill lära sig mer.

För att lyckas på Twitter gäller det att använda en särskilt språk, och "twitterbara fraser".

– Det finns inget utrymme att förklara något på bara 140 tecken. Det fanns ju förhoppningar på Twitter att det skulle bli ett demokratiskt verktyg som förde medborgarna närmare makthavarna. Men det har blivit mycket mer "vi och dem" över det. Det är svenskar mot invandrare, höger mot vänster. För att få genomslag lönar det sig att vara polemisk och peka ut andras felaktigheter.

Vi uppmanas på sociala medier att hela tiden dela med oss av våra liv. Och för många politiker kan det vara svårt att sätta gränser.

– En forskare på Lunds universitet intervjuade politiker om det här. Det visade sig att de inte hade koll på hur mycket de faktiskt delade med sig av. Det ligger lite i de här mediernas natur, de ska användas snabbt och oreflekterat, säger Jakob Svensson.

Rahima Ortac (S) är politiker och ledamot i kommunstyrelsen i Uppsala.

Hur använder du Twitter?

– Jag är inte så jätteduktig. Jag tror att jag har använt det i två år nu och twittrar bara om politik. Det blir ganska mycket internationella frågor, som Saudiarabienaffären och annan utrikespolitik.

 Får du mycket negativa kommentarer?

– Ja, om man tar med en hashtag, #svpol till exempel, får man alltid det. Det är ofta SD-sympatisörer. Om man pratar om invandring får man alltid mycket negativa kommentarer.

Hon säger att hon brukar svara på det mesta, även om det är negativt.

– Oftast göra jag det, förutom när det är uppenbart att någon bara vill provocera. Man får bestämma var gränsen går. Det är mycket hat, inte bara rasistiskt utan också riktat mot Socialdemokraterna som parti.

Det bästa med Twitter, säger hon, är att man själv kan lägga upp sitt flöde för att hänga med.

– Jag skriver inte så mycket, utan följer mer. Det ger en snabb överblick.

Några av de bästa twittrarna hon följer tillhör oppositionen.

– Ja, det finns några politiska motståndare faktiskt, Mohamad Hassan (FP) är lite rolig. Ebba Busch Thor är också bra.

Måste man använda sociala medier som politiker i dag?

– Ja, det har man ju sett. Allt följs genom sociala medier. Det går liksom inte att få kontakt med människor annars. Jag stängde ner mitt Facebookkonto för en tid sedan men har börjat använda det igen.

Mohamad Hassan (FP) är även han ledamot i kommunstyrelsen. Han tror att det kommer att bli allt viktigare för politiker att behärska sociala medier i framtiden.

– Det blir mer och mer press på politiker att alltid vara tillgängliga. För den nya generationen politiker är Twitter, Instagram och Facebook ett måste. Jag var länge utan Facebook men man hamnar i social medieskugga. Helt plötsligt diskuteras någonting som man helt har missat.

I dag facebookar han igen men det är på Twitter som han är mest aktiv. Han twittrar mest om den lokala politiken, men även om Mellanösternfrågor och familjen.

– Om inte Twitter fanns så skulle jag uppfinna det. Det är det som passar mig bäst. Jag är alltid på språng och stressad, då är det perfekt att använda som en miniblogg.

Han säger att han gillar att debattera med de andra Uppsalapolitikerna i kommunstyrelsen.

– Den senaste Twitterdebatten jag hade var om det ekonomiska bokslutet med Maria Gardfjell, Ilona Szatmari Waldau och Marlene Burwick. Men jag debatterar även med lärare, elever och andra Uppsalabor.

Finns det en risk med att ha en kanal som går rätt ut, att man twittrar sådant som man ångrar?

– Absolut, det finns en risk. Särskilt om man retweetar någonting som man kanske inte har granskat. Jag gjorde det misstaget några gånger med inlägg om Syrienkriget som visade sig vara falska.

Ibland skulle han vilja ha två Twitterkonton, ett som politiker och ett privat.

– Men samtidigt så tror jag att människor behöver få veta vem Mohamad Hassan är. Jag har bestämt att jag ska kunna vara personlig och privat. Är jag på en fotbollsmatch med min dotter så twittrar jag om det.

Här har vi sammanställt Twitterflödena för kommunstyrelsens politiker som är aktiva på Twitter.

Politiker på Twitter

Göran Hägglund (@goranhagglund) har fått mycket beröm för sitt sätt att twittra. Tre minuter innan presskonferensen där han skulle annonsera sin avgång startade la han ut det här på Twitter: "Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna."

Carl Bildt (@carlbildt) är den svenska politiker som har flest följare på Twitter. Han är snart uppe i över 400 000.

Internationellt är Barack Obama (@BarackObama) överlägsen. Han har över 56 miljoner följare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om