På Stora torget samlades flera hundra demonstranter på eftermiddagen, tillresta från olika delar av landet för att visa sitt stöd för den eritreanska regimen. Budskapet var att svensk media förvrängt bilden av Eritrea och felaktigt utmålar landet som en diktatur.

Många poliser fanns på plats, både på Stora torget och på Forumtorget där regimkritiker demonstrerade. På Stora torget framfördes budskapet att Eritrea är på rätt spår.
– Vi vill att ni ska se att det finns två sidor. Media skriver saker som inte är sanning. Allt som skrivs om Eritrea är negativt och vår historia kommer inte fram, sa Mehret Sebhat som var en av demonstranterna.

Hon ville inte uttala sig i frågan om den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Tillsammans med andra uttryckte hon att det som är negativt i Eritrea håller på att förbättras. Uppsalabon Samiel Haile berättade att han nyligen besökt Eritrea. Han anser att regimkritikerna inte förstår att landet har förändrats.
– Majoriteten här har varit i Eritrea på senare tid. Men de där borta har inte varit där på 10-20 år, sa han och syftade på den regimkritiska demonstrationen på Forumtorget.

På Forumtorget delade cirka 50 svensk-eritreaner ut flygblad där man kritiserade eritreaner i Sverige som ger sitt stöd till regimen.
– Det är galet att stödja den diktaturen. Det finns inte yttrandefrihet i Eritrea. Öppnar man munnen så åker man i fängelse, sa Rezene Tesfazion.
Enligt honom är det politiska meningsskiljaktigheter som splittrar svensk-eritreanerna i olika läger. Rezene Tesfazion säger att det är det politiska läget som gör att han och andra regimkritiker inte vågar resa till Eritrea. Själv reste han senast dit 2001.
– När de säger att vi inte varit i Eritrea så beror det på att vi inte kan. Jag kunde inte ens närvara vid mina föräldrars begravning.

Tedros Amanuel som också deltog i den regimkritiska demonstrationen, menade att åsikterna skiljer sig åt mellan generationer.
– Många eritreanska ungdomar som vuxit upp här känner sig mer som eritreaner och har en lojalitet till den regim som har befriat landet. Regimen har skapat ett självständigt land, men det är ett land som är på väg mot kaos. Jag blir provocerad av deras demonstration. Man stöder en regim som hållit Dawit Isaak fången utan rättegång i tio år.

Enligt Uppsalapolisen var det stökigt i anslutning till demonstrationerna, dock utan några gripanden.