För trettonde året i rad har festivalen Ung Kultur Möts, UKM, hållits på Grand. Ungdomar mellan 13 och 20 år har fått fem minuter på scen att visa vad de går för.

Dance hall-uppvisningar, singer/songwriters och japansk konst har hört till årets bidrag. Två grupper, African Faya och Rasta Faya Crew, bjöd på utmanande bidrag av det förstnämnda.

Daniel Rylander, 15 år, gick i stället upp på scen med en lugn, egenskriven låt.
– Den handlar om min farbror som gått bort i cancer. Jag ska vara med på en cancergala senare så det passar bra. Det är första gången jag är med och det är jättekul, säger han.

Trettonåringarna Klara Skogh och Amanda Eriksson gjorde sig också redo för att framföra sin version av Jessie J:s Price tag. De var båda ordentligt nervösa.
– Vi har bara övat i fem dagar och vi är inte så vana att stå på scen, sa Klara Skogh inför uppträdandet.

Efter ett par inledande småfadäser satt stämsången perfekt när det väl var dags, och en bit in i låten var nervositeten som bortblåst.

En trappa upp ställdes årets konstbidrag ut. Sanna Kurdahl, 14 år, fyllde en hel vägg med självporträtt i mangastil.
– Jag har ritat hela livet och jag försöker väl glida lite mot mer verklighetstrogna bilder. Men det har varit jättemysigt här med mycket folk, säger hon.

UKM-festivalen är öppen för alla ungdomar, och en jury väljer ut ett antal bidrag till en länsfestival i maj. Därifrån går sedan de allra bästa vidare till en nationell festival. Christer Johansson, ungdomskonsulent, berättar:
– Vi bjuder på en fantastisk blandning, och ungdomarna själva bestämmer vad som är kultur. Jag kan bara komma på att vi sagt nej en gång, och det var när en tjej ville ta upp en häst på scenen. Det skulle inte ha varit så lyckat med tanke på allergirisken.

Varje år har cirka 50-60 tonåringar deltagit, och vad som varit populärt under åren har varierat.
– Ja, rockmusik till exempel var helt dött i början men väldigt populärt för några år sedan. Fotografier hade vi också jättemycket ett tag men inga alls i år, säger Christer Johansson.

– Men vi är som sagt öppna för allt, och har man en idé försöker vi att hitta en lösning. Något år uppträdde några med levande eld, men det fick de ta ute på parkeringen.