När jag var student firade jag några år nyår i Visby. Vid tolvslaget stod vi på klinten uppe vid ringmuren och såg den medeltida staden nedanför lysas upp av färgsprakande fyrverkerier. Kylan var som försvunnen i det ögonblicket, när historien och något av det mest moderna fanns sida vid sida.

Idag får jag samma hisnande känsla när jag står i backen nedanför slottet i Uppsala och tittar på fyrverkerierna över Botaniska trädgården. När de första färgkaskaderna lyste upp himlen förra året tystnade barnen som var med. "Det är magiskt" viskade sexåringen, när hon hade funnit sig efter någon minut.
I år är det 23:e året som UNT bjuder på fyrverkerier på första advent. Festligheterna inleds redan kl 16 när Uppsalas lucia Ghiselle Gustavsson kröns på borggården av landshövding Peter Egardt. Lucia och tärnorna sjunger, följda av Allmänna sången.

Förra året var det mörkt och svart när vi gick uppför Carolinabacken, hälsade på vänner och bekanta, gjorde åkarbrasor och väntade på fyrverkeriet. Iår behövs det ännu varmare vantar när snön lyser upp Botan och lovar ännu mer adventskänsla. Och i år kan du återuppleva fyrverkeriet hemma om du vill – 24UNT filmar ljusfesten så att den kan ses här på unt.se.
Välkommen till vintern och första advent! Välkommen till fyrverkeriet i staden där historien och det mest gränssprängande moderna alltid finns sida vid sida.