• tisdag 02 september 2014
Elitettan. Spelar de på topp mot Halmia? -... Fotbollsbloggen Fotbollsbloggen
Vädersponsor:

Varning från revisorer redan i höstas

Redan i november förra året kom varningar för konsekvenserna av landstingets ekonomiska krav på Gamla Uppsala buss.

Det var landstingsrevisionens ordförande Lennart Toll (S) som i fullmäktige tog upp landstingets krav på att GUB skulle justera sina priser för busstrafiken så att pengar kunde föras över för att täcka underskott i Upplands lokaltrafik. Då hade saken just ”dykt upp”.
– Vi tog kontakt med våra revisorer och kunde konstatera att det hela var problematiskt. Uppenbart fanns det frågetecken både när det gäller lämplighet och laglighet. Vi varnade för upplägget och sade att landstingsledningen borde titta noga på det. Vi var och är oroade, säger Anders Toll.

Han vill dock inte kalla upplägget ren skatteplanering. Syftet är att långsiktigt minska underskottet för Upplands Lokaltrafik, inte att undkomma skatt.
– Men i det här läget tycker jag att man borde välja ett annat sätt än att kräva att taxorna sänks i efterhand. Vill man inte betala skatt kan man ju låta pengarna stanna i bolaget och använda dem för investeringar och effektiviseringar, säger han

Anders Toll anser att landstinget försatt bolagets ledning och styrelse i en svår situation där de känner att de gör något som inte är rätt, och ändå tvingas medverka.
– I värst fall kan de ju åtalat för brott, säger han.

Är det fel av landstingsledningen att trycka på för att få ut pengarna i efterhand?
– Ja. Jag tycker det är fel. Inte minst mot bolagets ledning och styrelse.

Även landstingsstyrelsens ordförande Lennart Hedkvist (M) reagerade när ärendet togs upp i fullmäktige. Han tyckte landstingsstyrelsens upplägg liknande en form av skatteplanering.
– Man ska inte bra kasta sten på en sida i den här konflikten. Men jag anser att landstingsstyrelsen har gjort fel. Man borde ha utlyst en extra bolagsstämma för att klargöra GUB:s nya uppdrag. En sån här fråga måste lösas i samförstånd med bolagets ledning och styrelse. Det har jag påpekat. Men det har man inte gjort. Handlaget har inte varit riktigt kompetent, säger han.

Lennart Hedkvist anser själv att den är ganska lätt att lösa. Precis som Anders Toll skulle han låta pengarna stanna kvar i bolaget.
–  Då slipper man betala skatten och pengarna kan användas i för långsiktiga investeringar i bolaget eller tills landstinget har hittat ett bättre sätt för att hantera såna här saker. Vad jag förstår så är GUB ett mycket välskött bolag, säger han.

 
  • Senaste nytt unt.se
  • Senaste nytt från 24UNT

Knivmän avvisades i samband med torgmöte

Uppsala