Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) presenterade nyligen förslaget i form av en motion till partiets lokalförening som gav sitt godkännande. Nu ska ett förslag om öppen nomineringsprocess för partiets gruppledare tas fram till årsmötet 2013.
– En mer öppen process är ett sätt att utveckla och vitalisera den lokala politiken. Poängen är att uppmuntra alla kandidater som vill bli kommunalråd och gruppledare att tydligt tala om det, säger han.

Tanken är att kopiera delar av den process som partierna i USA:s primärval praktiserar. För Folkpariet skulle det kunna innebära att alla intresserade kandidater bjuds in att delta. De frågas sedan ut och debatterar så att alla medlemmar får veta vad de står för.
– Medlemmarna ska rösta fram den person som de tycker är mest lämplig, säger Mohamad Hassan.

Är det inte risk att bara de resursstarka kandidaterna blir valda?
– Nej. Jag tror att den kandidat som är mest ute bland folk och gör bra ifrån sig blir vald. Medlemmarna är också så smarta så att de inte bara röstar på den som har mest resurser.

Mohamad Hassan har tänkt föra fram sitt förslag tidigare. Men han har avstått för att inte stöta sig med den som lett partiet då.
– Nu är jag själv kommunalråd och kan känna mig bekväm med att lägga fram förslaget, säger han.
Vad paritet tycker centralt vet han inte. Men om Folkpartiet provar i Uppsala och det slår väl ut så kan fler ta efter, hoppas Mohamad Hassan.