Publicerad: 2011-09-07 18:00
Läs upp
Oliver och Eliott Rönnefall i Storvreta ägnar sig åt innebandy. I bakgrunden mamma Carola Blom.
Foto: Robert Johansson
Laddar...

Barnens nöjen kostar

Både Konsumentverket och Swedbank tar varje eller vartannat år fram ett snitt på vad barn kostar. Enligt Institutet för privatekonomi hos Swedbank går 1,3 miljoner kronor åt till ett barn, från att det föds till att det fyller 18 år.

FAKTA

Så mycket kostar barnens fritidsaktiviteter

Enligt Swedbank:
43 000 kr för ett barn från att det föds till att det fyller 18 år. Det är 199 kr i månaden. 87 000 kr om du har två barn i 18 år, vilket blir 402 kr för båda barnen per månad.

Enligt Konsumentverket: Fritid och lek kostar i snitt 60 kr per månad för en nyfödd, 150 kr för 1–3-åringar, 330 kr för 4–6-åringar, 520 kr för 7–10-åringar, 530 kr för 11–14-åringar och 490 kr för 15–17-åringar.Fritidsaktiviteter är en av alla kostnader. Om du har två barn kostar barnens aktiviteter totalt 87 000 kronor under deras första 18 år, enligt Swedbank. Utslaget per månad blir det lite drygt 400 kronor.
– Det blir dyrare ju äldre barnen blir, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Swedbank. Avgifterna blir dyrare, du ska skjutsa längre sträckor och ibland är det träningar i andra städer. Vi har ett större konsumtionsutrymme och lägger mer av pengarna på fritid i dag.
När Carola Blom och hennes sambo Håkan Rönnefall räknar på fritidsaktiviteterna för deras 15-årige son Oliver blir kostnaderna nästan dubbelt så mycket i månaden jämfört med Swedbanks uträkning om man ser till förra året. Men då tränade han tre sporter.
Oliver var bara fyra år när han började med tennis. Sedan blev det fotboll och innebandy i sex-sjuårsåldern.
– Innebandy måste man ju spela om man bor i Storvreta, säger Carola Blom och ler.

Deras yngste son Eliott, sju och ett halvt år, började också tidigt med tennis, men när storebror slutade förra året gjorde Eliott det också. Nu blir det bara innebandy en gång i veckan, men snart även fotboll.
– När Oliver höll på med tennis, fotboll och innebandy kunde vi ibland hämta honom från ena träningen, han åt en banan i bilen och sedan skjutsade vi honom till nästa träning och han åt inte middag förrän vid nio. Då kunde han duscha elva gånger på en vecka efter alla olika träningar och matcher. Till slut sa vi att han fick välja, berättar Carola.
Han valde bort tennisen och sedan dess har skjutsandet blivit lugnare för föräldrarna. Men det var inte av ekonomiska skäl som Oliver var tvungen att göra ett val.
– Nej, det tog för mycket tid från skolan och läxorna. Om vi slår ut vad deras aktiviteter kostar, så är det inte så stor del av vår ekonomi som går till det. Man blir inte ruinerad. Det hade varit värre att ha ett ishockeybarn eller att de ville köpa en egen häst till exempel, säger Carola Blom.
Enligt Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank, vill många barn och ungdomar göra mycket saker i dag. Och det är i grunden positivt, säger Bodil Hallin. Föräldrarna vill att deras barn är aktiverade.

När Carola Blom räknar upp alla utgifter tycker hon att en hel del pengar går till barnens fritid. Den största posten för Oliver förra året var tennisavgiften på drygt 4 000 kronor per termin. Både innebandyn och fotbollen är billigare, terminsavgifterna är 1 200 respektive 375 kronor. Sedan tillkommer avgifter för cuper, läger och tävlingar.
– När Oliver spelade tennis blev det ofta tävlingar varannan helg. Då åkte vi runt mycket.
Nu planerar innebandylaget en resa till Prag nästa år. Pengar samlas ihop och på möten diskuterar föräldrarna olika alternativ. Ska de åka tåg eller flyga ned? Ska barnen bo på hotell eller i skolsal? Ska de stanna några dagar extra för att kunna se mer och ha semester?
– Alla barn ska alltid få åka. Det är det viktigaste, säger Carola Blom.
Även utrustning till sönernas sporter kostar. I innebandyn behövs skor, glasögon, träningskläder – och en klubba förstås. Det kan gå åt en klubba per säsong.
Föräldrarna pratar inte så mycket sinsemellan om alla fritidsaktiviteter, berättar Carola Blom. De diskuterar inte kostnaderna. Men viss samordning finns det ändå.
– Vi har ett körschema både till vissa innebandyträningar och fotbollsträningar. Likaså när det är matcher. Då ses vi vid Konsum och packar ihop oss i bilarna och ställer kvar dem som inte behövs. Dels för miljön, dels blir det billigare.

Av: Maja-Stina Fransson maja-stina.fransson@unt.se

Hur vill du se din gågata?
Osteologerna Ove och Evy Persson unddersöker skelettet av en ung kvinna under utgrävningar i Ajvide på Gotland 1983. Det är bland annat benrester från dessa utgrävningar som nu undeersökts med avancerad genteknik.  Bild: Göran Burenhult
Foto: Göran BurenhultOsteologerna Ove och Evy Persson undersöker ett kvinnoskelett.

Genanalys besvarar historisk tvist

Frigolitbeströdda. Med frigolitspån i hår och kläder försöker fr v Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost som ska bli en svart krokodil. Själva ska de klä ut sig till Batman när det blir allvar av. Bild: Tomas Lundin
Foto: Tomas Lundin Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost.

Farkostbyggandet i gång

Nina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget. Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudNina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget.

Första spadtaget för Ackisbygge

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »