- Förra lördagen fullkomligen exploderade det, det är hela moln av mygg utanför huset, säger Lena Åkerman som fyllt upp medicinskåpet med alltifrån myggsprej till antiklisalvor.
Och hon verkar inte vara den enda i Storvreta som bunkrat upp med antimyggprodukter.
- I torsdags när jag skulle köpa myggmedel bara skrattade de åt mig inne på apoteket, allt var slut så jag fick åka in till Gränby säger hon och smäller ihop händerna för att fånga en mygga som letat sig inomhus.
Hon berättar att det alltid är mycket mygg i Storvreta före midsommar men att det sedan brukar klinga av. Förra sommaren blev dock annorlunda då en andra kläckning vankades efter midsommar.
- Skulle vi inte ha upplevt förra sommaren kanske vi skulle vara lugnare, men nu är man ju orolig över att vi i fortsättningen får det lika hemskt som de i Österfärnebo, där de inte kan vara ute på somrarna, säger Micke Åkerman som tycker att det är förargligt att familjen inte kan utnyttja trädgården de vackra sommardagarna om de inte vill ha fullt av kliande röda bett efteråt.
Förra sommaren fick paret stå i full mundering när de i 25-gradig värme arbetade i trädgården. Men det är för barnen myggplågan är värst. I veckan fick treåriga Hugo en allergisk reaktion, detta trots att han är heltäckt när han är utomhus. Inte heller Moa, fem år, uppskattar de bitska insekterna.
- De biter och så kan man inte vara ute och leka, säger hon och räknar sina myggbett på armarna.
Även om mygginvasionen i år är värre än tidigare och oron finns att det ska bli än värre framöver, är inte paret redo att flytta härifrån.
- Men förvärras det så måste man ju fundera på det, säger Micke Åkerman.
Att bespruta området, som gjorts ett antal gånger i Österfärnebo, är inte något som familjen tycker är någon bra lösning i nuläget. Tills vidare åtgärdas problemet med myggstick, mygglykta, nät vid alla fönster, heltäckande kläder och att hålla sig inomhus.
Varför just Storvreta drabbats av myggplågan är svårt att säga men den snörika vintern har skapat perfekta kläckningsförhållanden för myggor i hela Uppland. Myggexperterna Jan Lundström och Martina Schäfer forskar vid institutionen för ekologi och evolution på Uppsala universitet. Enligt dem står Uppland troligen inför en rejäl mygginvasion om sommaren blir fin - när mycket vatten kombineras med mycket värme vankas det nämligen myggår, och vinterns stora snömassor har nu blivit till mängder av pölar för myggägg.
– Skogsmyggorna lägger ägg i gropar som kan fyllas med vatten, och äggen har oerhört lång hållbarhetstid. De kanske får sitt ”all time high”, i alla fall jämfört med de senaste åren, för vi har aldrig sett så mycket vattenpölar, säger Jan Lundgren.
Enligt forskarna är det antagligen skogsmyggan som härjat i Storvreta de senaste dagarna - stickmyggan (Sticticus) kläcks senare på säsongen. Denna håller till i översvämningar kring platta områden nära åar och älvar, och kläcks till skillnad från skogsmygg i flera omgångar per sommar. Och vi kan vänta oss fler myggor av denna art i framtiden.
– Kopplat till klimatförändringarna blir det mycket fler möjliga kläckningsområden i Sverige och det blir risk för att Sticticus ökar och dyker upp i nya områden, säger Jan Lundgren.