Publicerad: 2013-02-06 11:00, senaste uppdaterad: 2013-02-06 11:02
Läs upp
? Det starka fokuset på fusk med assistansersättning kan tas som förevändning för att genomföra försämringar för funktionshindrade, befarar Åsa Puide. Här med assistenten Frida Eriksson och hennes hund Cookie.
Foto: Nina Leijonhufvud
Laddar...

"Fokus på fusk är en risk"

Rapporteringen om fusk med assistansersättning skapar ett drev mot funktionshindrade. Men nio av tio med personlig assistent ser aldrig ens pengarna.

Det säger Uppsalabon Åsa Puide som själv har personlig assistent.
Sedan drygt ett år genomför bland annat polisen en nationell satsning mot fusk med assistansersättning. Fusket beräknas till miljardbelopp och en rad bedragare som fått ut ersättning genom att till exempel spela handikappade har dömts till fängelse. 
–  Genom fuskdiskussionen tror folk att ersättningen för assistenterna sätts in på våra konton och så lever vi loppan för pengarna. Men 90–95 procent av brukarna anlitar kommunen eller assistansbolag dit ersättningen betalas och har själva inga möjligheter att fuska, framhåller Åsa Puide.

Hon är socionom och arbetar halvtid. Hon tycker det är viktigt att klargöra assistenternas stora betydelse för de funktionshindrade.
–  Utan hjälp av mina assistenter vore min utbildning bortkastad. Jag skulle inte kunna jobba eller ta hand om min son utan i stället bli sittande isolerad hemma. Alternativet till assistans är att vi placeras på institution.
Åsa Puide bjuder på kaffe i sin lägenhet i centrala Uppsala. Hennes assistent Frida Eriksson ställer fram fantastiska bakverk som hon gjort själv och det visar sig att hon är konditor i botten. Fridas hund Cookie svansar runt under intervjun och känslan är mycket långt från institution.
–  Mina personliga assistenter är mina armar och ben. De ger mig möjlighet att leva som andra, säger hon.

På senare år har myndigheterna blivit restriktivare med assistans och i flera fall har redan beviljade assistanstimmar dragits in. Åsa Puide ser ett samband med fuskdebatten och menar att den skapar acceptans för neddragningar.
–  Till exempel har personliga assistenter ersatts av hemtjänst vilket innebär att ofriheten ökar.
I och med den lagändring som kommer till sommaren med uttalat syfte att stoppa fuskare skärps tonen ytterligare. Bland annat får myndigheterna större möjlighet att göra kontrollbesök hos funktionshindrade med assistans.
–  Vad är det de vill se hemma hos oss? All redovisning av utförd assistans görs i efterhand och besöken kommer bara att skapa oro. Vill man stoppa fuskarna borde man undersöka bolagen som hanterar pengarna eller se till att läkarintygen skrivs av specialister som kan genomskåda om någon försöker bluffa. 

Av: Staffan Wolters staffan.wolters@unt.se

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »