Publicerad: 2012-04-26 12:05, senaste uppdaterad: 2012-04-27 20:04
Läs upp

Förseningar hotar bostäderna

Ett av de största hindren för att snabbt få fram flera bostäder i Uppsala län är förseningar till följd av överklaganden. Det är den samfällda bedömningen från en rad aktörer inom länets byggmarknad. Detta framkom vid en konferens i Uppsala under torsdagen då en arbetsgrupp för ökat bostadsbyggande presenterade sitt resultat.

Arbetsgruppen tillsattes i fjol på initiativ av landshövding Peter Egardt sedan länsstyrelsen betecknat bostadsbristen i Uppsala län som ”ytterst allvarlig” med ett underskott på 7 000 bostäder. I fem av åtta kommuner i Uppsala län bedöms det i dag råda bostadsbrist. 

Bland arbetsgruppens förslag, som ska presenteras för regeringen, finns krav på allt från avregleringar till skattesänkningar, allt för att få fart på byggandet.
Trycket är särskilt hårt i Uppsala där bristen är stor inte minst på hyresrätter. En ljusglimt är att kommunägda Uppsalahem har kommit i gång med sin nyproduktion. Enligt prognosen kommer 1 179 hyreslägenheter att börja byggas i Uppsala under 2012 och 2013. Det kan jämföras med att det förväntas bli byggstart för 1 033 bostadsrätter i Uppsala under samma period.

I arbetsgruppen har ingått representanter för bland annat byggföretag, kommuner, Hyresgästföreningen och Uppsala universitet.

Av: Staffan Wolters staffan.wolters@unt.se

Nina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget. Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudNina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget.

Första spadtaget för Ackisbygge

Bäcklösa. Alla jätteekar vid Genetiska trädgården sparas i det senaste byggförslaget.  Bild: Annika af Klercker
Foto: Annika af KlerckerAlla jätteekar vid Genetiska trädgården sparas i det senaste byggförslaget.

"Gör besökspark av Genetiska"

Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »