Fortsatt utredning om sprutbyte

En majoritet av Uppsalas kommunpolitiker har nu sagt ja till att ett sprututbytesprogram byggs upp på Akademiska sjukhuset.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-01-29 10:58

Vid beroendeenheten på Akademiska ser ledningen positivt på ett sådant program, men det är med vissa reservationer:

– En sådan verksamhet måste ske i samarbete med infektionskliniken, och ha lokaler som är skilda från våra, säger verksamhetschefen vid beroendeenheten, Gunilla Svedström.

Chefsöverläkaren vid enheten Tobias Eriksson lägger till att de som söker sig till ett sådant program har insikter och motivation att söka om inte behandling för missbruket så åtminstone att försöka begränsa skadorna av det:

– Men läget är lite annorlunda nu än när sprutbytesprogrammen introducerades. Nu kan man köpa verktygen man behöver på nätet och behöver inte söka upp oss.

Tobias Eriksson befarar också att inställningen bland missbrukare till farorna med att drabbas av hepatit C och eller hiv inte är som tidigare:

– Det finns behandlingar nu som gör att man i någon mån verkar ha mist respekten för de här sjukdomarna. Men det innebär inte att vi ska resignera och avstå från möjligheter att stoppa smittspridning.

Göran Günther, verksamhetschef vid infektionskliniken, ser ett framtida samarbete om ett sprutbytesprogram som en möjlighet:

– Det är viktigt att skicka en signal om att man bryr sig rent medicinskt om människor som riskerar drabbas av svåra sjukdomar. Men man ska också komma ihåg att bytesprogrammen har varit omdebatterade som metod.

Uppsala läns smittskyddsläkare Mats Ericsson är också positiv till ett sprutbytesprogram:

– Frågan ingår inte som en av våra huvuduppgifter, men det är bra om det går att få in missbrukare i en verksamhet som ger öppningar också till behandling av såväl missbruket som av andra sjukdomstillstånd, säger Mats Ericsson.

Flera tillfrågade hänvisar till en pågående utredning av missbruks- och beroendevården i länet som landstinget arbetat med sedan 2012. Samordnare för utredningen är Henrik Andréasson:

– Utredningen består av flera delar. Förslagen om integrerade mottagningar där kommuner och landsting samarbetar kring patienter med missbruk, och ett projekt där polisen, Beroendemedicin och kommun ska samarbeta för att försöka nå och motivera personer med missbruksproblem att söka vård är färdiga och kommer att tas upp i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i mars.

Den tredje delen handlar om sprututbytesprogram, och där krävs fortsatt utredning med sikte på ett förslag till styrelsen i april:

– Vi behöver ha bättre kunskap om vad olika instanser som skulle medverka i ett sådant här program har för inställning och förutsättningar. Vi vill också se vilka möjligheter det finns att göra en mottagning som inte bara vänder sig till narkomaner som vill byta utan också till andra grupper som av olika anledningar har svårt att hitta vägar in i vården, det kan gälla till exempel hemlösa eller svårt psykiskt sjuka personer, en lågtröskelmottagning, säger Henrik Andreasson.

Redan i mars 2013 lämnade (MP) in en motion till landstingsfullmäktige där man ville att sprututbyte skulle göras möjligt i Uppsala län. Beslutet blev då att invänta den pågående utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om