Publicerad: 2010-06-28 16:44, senaste uppdaterad: 2010-06-28 22:06
Läs upp
Alnäs sommarläger. Sara Kamali bir så här glad för att hon klarade att "rigga ner" . Till vänster Jessie Bäckström ochi mitten ledaren Helena Sjunnesson.
Foto: Nina Leijonhufvud
Laddar...

Fullt ös på Alnäs sommarläger

De surfar. De seglar. De studsar. Och de klumpifierar sig. Ute på Alnäs är sommaren fartfylld, både för de som jobbar och för de som är lediga.

1. Namnlek. Att kunna varandras namn är viktigt och för att göra det lite lättare leker barnen en namnlek där man presenterar sig tillsammans med en rörelse. Hanna Holmgren, Gustav Benkowski, Nikita Boulonois och Linn Hellqvist försöker hoppa högt när de ska lära sig Gustavs namn.

2. Windsurfing. Helena Sjunnesson lär Jessie Bäckström och Sara Kamali att rigga upp och ner ett segel. När allt känns bra på torra land får barnen pröva att ta sig an vågorna på Ekoln, vattnet alldeles nedanför Alnäs friluftsgård.

3. Snurrande tallrik. Innan finporslinet åker fram får Judit Hohenthal och resten av barnen i cirkusgruppen öva på att snurra plasttallrikar. Varje vecka avslutas med att barnen på cirkusskolan får hålla i en föreställning där de visar allt de lärt sig.

4. Idrott, lek och bad är kul. Men minst lika roligt är det att få äta glass tycker Nathalie Svensson och Engla Hammar.-Här ska vi ha roligt! skriker ett gäng rödklädda ungdomar.
-Jaaa! tjoar 325 barn till svar.

Måndag morgon innebär en ny vecka full av äventyr på Uppsala KFUK/KFUM:s sommarläger. Varje vardag sommaren ut samlas hundratals barn tillsammans med 50 ledare på Alnäs friluftsgård för att lära sig att hoppa studsmatta, spela basket, leva vildmarksliv, med mera. Men innan allt det roliga får börja är det vikigt att alla har koll på säkerheten.
-Nu klumpifierar vi oss! ropar Hanna Holmgren, som ansvarar för studsmattegruppen.

Plötsligt står en hel hop med barn packade som sillar framför hennes fötter, redo att lyssna till allt man inte får göra.
- Det är lite lättare att få deras uppmärksamhet om de står i en klump, det är inte lika stor risk att de blir distraherade då, skrattar Hanna Holmgren.

Det här är sjätte sommaren som Hanna Holmgren drar på sig den röda ledartröjan. Innan hon fick sommarjobb på Alnäs brukade hon själv spendera årets varmare månader lekande på lägret.
- Det var en stor orsak till varför jag ville börja jobba här. Jag kommer ihåg hur man alltid såg upp till sina ledare, säger hon.

Även nu för tiden är barnen förtjust i de äldre. Många vill hålla hand och kramas gärna med ledarna så fort de får chansen. Hanna Holmgren som vanligtvis studerar till civilingenjör tycker barnens uppskattning är det bästa med att arbeta som lägerledare.
- Jag har sökt lite andra ”seriösare” jobb, men inte helhjärtat. Jag vill ändå bara vara här, säger hon och skrattar.

En som gör sin allra första sommar som ledare är Akib Islam.
- Innan har jag rensat ogräs år kommunen. Det kommer jag aldrig vilja göra igen, säger han .

När klockan slagit elva har de flesta barn hunnit bekanta sig med området, lärt sig att man inte får klättra på kanoterna samt memorerat alla nya kompisars namn. Utanför den gula matsalen formar sig snabbt en lång kö. Johan Karlsson och Josefine Svensson, båda nio år gamla, ser fram emot att få i sig varsin tallrik köttfärssås med spaghetti. Men allra roligast ska det bli när tallriken är slickad och maten smält. Då ska de äntligen få pröva på studsmattan.
- Jag lära mig att göra en bakåtvolt, säger Johan Karlsson.

Även Josefine Svensson ser fram emot att få hoppa loss. Men det är inte bara studsandet som ska bli kul.
- Jag har varit på läger här en gång innan. Det är jätteroligt, man kan köpa glass, säger hon och ler brett.

Av: Martina Lindvall

Hasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicHasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar.

Är detta Upplands
mesta påskgata?

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »