UNT har talat med flera elever på kommunala Jällagymnasiet som har svårt att förstå varför de är tvungna att utfordra, borsta och mocka åt lärarnas privata hästar som står uppställda i skolstallet. I synnerhet som eleverna inte får rida på dem.
– Det här arbetet borde vi få betalt för, i annat fall tycker jag att lärarna kunde göra jobbet själva, säger eleven Emmilie Sagerstrand.
– Jag har sagt ifrån att vi inte hinner ta hand om lärarnas privata hästar eftersom vi även sköter om ytterligare 20 hästar som tillhör skolan. Men jag har fått till svar att skötseln av lärarnas hästar ingår i undervisningen, säger Sofia Ehrnvall i årskurs tre.
Lärare på Jällagymnasiet har i flera år haft sina privata hästar uppställda i skolans stall. För närvarande rör det sig om två lärare som har fyra hästar i stallet. Skolans rektor Hans Johansson visar ett avtal där det framgår att lärarna har rätt till kostnadsfri stallplats, skötsel och mat åt sina hästar.
– Vi har brist på hästar som eleverna kan öva på. Alternativet vore att skolan köpte in fler hästar, så det här är en win-win-situation, tycker han.
Marknadsvärdet för en stallplats med foder och skötsel är runt
50 000 kronor per år.
– Det här skulle jag bedöma som en skattepliktig förmån, säger Tiina Fors vid Skatteverkets rättsenhet. Bekostar en arbetsgivare något som normalt anses vara en privat levnadsomkostnad ska förmånen enligt regelverket deklareras till marknadsvärde och även arbetsgivaravgifter ska betalas.
Hans Johansson säger att han inte haft en tanke på frågan om förmånsbeskattning. UNT har talat med en av de aktuella lärarna som hänvisat till skolans rektor.