Publicerad: 2012-04-25 13:58, senaste uppdaterad: 2012-04-26 10:04
Läs upp
Jonas Nordberg.
Foto: Staffan Wolters
Laddar...

Hjälte haffade tjuv med tackling

Jonas Nordberg stod och gungade sina barn i en park i Uppsala när en tjuv kom rusande, jagad av polisen. Polisen var helt slut efter språngmarschen men Jonas Nordberg kastade sig genom luften och tog fast tjuven.

Vittnen såg hur ett par män försökte bryta upp en port på Luthagsesplanaden med en kofot. En radiobil kom snabbt till platsen och polismannen Fredrik Klinga kastade sig ut. Tjuvarna försvann springande och Fredrik Klinga gav sig av efter den ena av männen.

Efter några hundra meter hade de båda kommit fram till Vindhemsparken i Luthagen.
– Jag kände att jag inte orkade mycket längre, berättar Fredrik Klinga. Eftersom det fanns folk i parken ropade jag: ”Ta fast tjuven!”.
– De flesta reagerar inte i en sådan situation men en pappa som stod och gungade sina barn var på tå. Han kastade sig ut och grep tjuven i luften just när han skulle hoppa över ett staket. Han gjorde en målvaktsräddning, det var underbart att se, säger Fredrik Klinga.

Pappan som ingrep heter Jonas Nordberg och säger att han aldrig tvekade.
– Jag tar fast honom, tänkte jag och lade ner honom tills polisen kunde sätta på honom handbojor, berättar Jonas Nordberg. Jag har tidigare jobbat som väktare och är van vid sådana här situationer.
– Rädd blev jag inte, jag tycker att man ska visa civilkurage och ingripa om man kan och det inte är farligt.

Polisen brukar uppmärksamma medborgare som gör en insats för att till exempel stoppa brottsligheten.
– Vi kommer att bjuda in Jonas Nordberg till den ceremoni vi håller en gång om året, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

 

Av: Staffan Wolters staffan.wolters@unt.se

bussattack
Hur vill du se din gågata?
Osteologerna Ove och Evy Persson unddersöker skelettet av en ung kvinna under utgrävningar i Ajvide på Gotland 1983. Det är bland annat benrester från dessa utgrävningar som nu undeersökts med avancerad genteknik.  Bild: Göran Burenhult
Foto: Göran BurenhultOsteologerna Ove och Evy Persson undersöker ett kvinnoskelett.

Genanalys besvarar historisk tvist

Frigolitbeströdda. Med frigolitspån i hår och kläder försöker fr v Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost som ska bli en svart krokodil. Själva ska de klä ut sig till Batman när det blir allvar av. Bild: Tomas Lundin
Foto: Tomas Lundin Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost.

Farkostbyggandet i gång

Nina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget. Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudNina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget.

Första spadtaget för Ackisbygge

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »