Ingen fara för forsränningen

Stilla flyter Fyrisån i år, åtminstone jämfört med i fjol vid samma tid då det fanns risk för att den traditionella forsränningen sista april skulle ställas in av säkerhetsskäl.

forsränningen,

forsränningen,

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-04-24 15:50

Förra året mättes vattenståndet sista april till 85 cm uppströms Islandsfallet. 2007 var vattenståndet motsvarande tid på samma plats knappt 27 centimeter. På onsdagen var det ännu nästan 40 centimeter, men kurvan går nedåt, och Allan Rodhe, professor i hydrologi vid Institutionen för geovetenskaper, förutser att det till valborg kommer att vara nere på 32 centimeter över Islandsfallets tröskel.

Andreas Westerberg, forskarl i årets Forsränningskommitté, har med viss oro följt vattenståndet i Fyrisån som det redovisas på Fyrisåns egen webbplats:

– Det är lågt, men vi var fyra från kommittén som provåkte på onsdagskvällen och direkt efter Kvarnfallet, där alltför lite vatten skulle kunna vara farligt, där gick det bra.

Om det är för lite vatten finns det olika sätt att lösa det på. Öppna dammluckor uppströms är ett sätt som undersökts, men som Allan Rodhe inte sätter någon tro till: Det finns inget stort magasin uppströms som kan tappas för att öka vattenföringen i Uppsala, säger han.

Andreas Westerberg är dock inte rådlös:

– Vi har en plan B också. Vi kan göra en förkortad form av ränning och bära flottarna den översta biten och lägga i dem i ån nedanför Nybron. Då blir det bara Islandsfallet som ska passeras, men bättre ett fall än inget, säger Andreas Westerberg.

Hur forsrännarna ska få sina flottar i vattnet från de höga kajkanterna utan att riskera att de går sönder om de släpps rakt ned, eller baxas nedför de smala trapporna ned till vattnet, är ett problem som Andreas Westerberg med tillförsikt lämnar till deltagarna att lösa:

– De är ju tekniker och naturvetare ...

Vad han känner till har ännu ingen forsränning behövt ställas in på grund av vattenbrist:

– Men jag har hört talas om att flottar fick bäras över stenarna på botten vid Kvarnfallet ett år.

Forsränningar har arrangerats i Fyrisån varje valborg sedan 1975, och det är Uppsala teknolog- och naturvetarkår som står för arrangemanget. Starten går i höjd Odengatan och flottarna ska sedan passera Kvarnfallet och Islandsfallet innan de går i mål vid stadsträdgården. Studenter från hela Sverige kan delta och de bygger sina flottar under veckan före valborg samtidigt som Forsfestivalen pågår på Polacksbacken.

Flottarna av plank och cellplast är är oftast synnerligen fantasifullt utformade, där har genom åren setts en rymdraket, en punchrulle, en livboj och ett piratskepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om