Videon är inte längre tillgänglig
Filmen har sin utgångspunkt i fisket som försörjer den lille pojken Hansi och hans pappa. Fiskarna finns där tack vare korallrevet på havsbotten. Det är ett moderrev, dit många fiskar kommer för att yngla av sig och artrikedomen är stor, med upp till 1 550 arter.
– Det fanns fruktansvärt mycket fisk där, det är häftigt att det fortfarande finns sådana platser på jorden, säger naturfotografen Mattias Klum.
Att revet utanför Nya Guineas kust dokumenterades under projektets tio veckor var tack vare att det fortfarande är opåverkat av människan. Runt 30 procent av världens korallrev har dött till följd av temperaturhöjningar i vattnet. Människans påverkan är påtaglig för revens fortsatta existens.
– Runt 16–30 procent av människors proteinintag kommer från havet och korallreven är en omistlig del av hur haven fungerar, de är havens yngelkammare. Om vi förstör korallreven förstör vi förutsättningarna för havet.
Utöver filmen arbetar han med projektet Baltic Sea tillsammans med journalisten Folke Rydén. Projektet följer människor och processer under en 10-årsperiod runt om Östersjön och kommer att utmynna i en film. Med projektet Expedition Sverige reser Mattias Klum runt i landet och föreläser gratis om hållbar utveckling och betydelsen av biologisk mångfald. Genom att berätta om sina naturupplevelser på ett, som han säger, lustfyllt sätt hoppas han stimulera människor att förstå att det de gör här i Sverige påverkar andra delar av världen.
När Mattias Klum är hemma i Uppsala försöker han i så lång utsträckning som möjligt att bidra till att världens miljöproblem hålls borta. Han tror på den enkla konsumentmakten, om alla bryr sig från sin hemmabas kan världens problem bli något mindre.
– Går jag på ICA i Norby och ser en frukt som jag vet bidrar till att regnskogen skövlas, då säger jag till. Och då plockar de bort den, säger han och fortsätter:
– Jag säger som vår toppdiplomat Jan Eliasson: Man kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det är en av anledningarna att gå upp på morgonen.
>>Se ett smakprov från filmen Coral eden här