Publicerad: 2012-04-17 18:21, senaste uppdaterad: 2012-04-18 16:04
Läs upp

Macrolane stoppas för bröstförstoring

Uppsalaföretaget Q-Med går nu ut till sina kunder världen över och avråder dem från att tills vidare använda medlet Macrolane för bröstförstoring.

FAKTA

Ämne som finns naturligt i vävnader
Hyaluronsyra är ett ämne som naturligt finns i många vävnader i kroppen, bland annat ögat, huden och lederna.
Sedan 30 år är hyaluronsyra som utvunnits ur tuppkammar ett viktigt hjälpmedel när patienter med ögonsjukdomen grå starr får nya konstgjorda linser inopererade.
Den hyaluronsyra som används i Macrolane och andra Q-meds estetikprodukter tillverkas av odlade celler och förändras sedan på kemisk väg för att inte brytas ner snabbt i kroppen. Den mest kända Q-medprodukten är Restylane, som används för att släta ut rynkor i ansiktet.
Macrolane är godkänt i mer än 20 länder, dock inte i USA som har strängare regler för medicintekniska produkter än EU.Anledningen är att det råder delade meningar om hur röntgenundersökningar av bröst som injicerats med Macrolane ska genomföras.
Den franska läkemedelsmyndigheten AFFSAPS förbjöd i höstas användningen av Macrolane och andra liknande produkter för bröstförstoring eftersom de kan försvåra tolkningen av mammografibilder.
- Vi har nu i samråd med Läkemedelsverket och tillsynsmyndigheter i andra länder beslutat att meddela alla våra kunder att inte använda Macrolane för bröstbehandling till dess det finns en samsyn om de bästa rutinerna för röntgenundersökning av bröst som behandlats med Macrolane, säger Karin Falck, informationsdirektör vid Q-Med.

Det är enbart användningen av Macrolane för bröstförstoring som stoppas. Annan användning för andra delar av kroppen berörs inte av beslutet.
- Medlet i sig är inte farligt. Det finns även naturligt i kroppen. Det här handlar bara om att det kan försvåra tolkningen av mammografibilder, säger Karin Falck.
- De kvinnor som behandlats behöver inte vara oroliga. De ska bara följa sina läkares rekommendationer, säger hon.
Macrolane är en icke-permanent gel som består av stabiliserad hyaluronsyra som bryts ner naturligt i kroppen.
Det finns alternativa metoder till vanlig mammografiröntgen som har provats.  En 24-månaders uppföljningsstudie har genomförts i Sverige och Frankrike för att utvärdera kombinationen av digital mammografi och ultraljud. Studien är klar och Q-Med kommer att göra den tillgänglig så snart som möjligt

Av: Åke Ripenberg, unt.se ake.ripenberg@unt.se

Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »