En 53-årig krögare som drivit nattklubben Vip i centrala Uppsala blev en kväll i februari kontaktad av en torped med anknytning till den kriminella mc-klubben Bandidos. Torpeden krävde att omgående få träffa krögarens 28-årige son. Enligt torpeden hade 28-åringen skulder på 12–13 miljoner kronor till personer man inte vill vara skyldig pengar, som han uttryckt saken.
Torpeden ska ha hotat att slå in skallen på den 53-årige krögaren om han inte lyckades skaffa fram 28-åringen inom tio minuter. När det misslyckades förlorade torpeden besinningen. Han trängde upp 53-åringen mot en hissvägg i Svavafastigheten och stack en kniv i låret på honom. Torpeden greps i Bandidos lokaler i Boländerna i Uppsala och har dömts till fängelse i ett år och tre månader.
Det här är en i raden av händelser runt en momshärva som håller på att rullas upp i Uppsala tingsrätt. Centralfigurer är Vip-krögaren och hans 28-årige son som anklagas för att ligga bakom momsfusk med ett 80-tal bilar. Ärendet är komplicerat och har tagit ett år att utreda. Där förekommer såväl bulvaner som osanna fakturor och konkursade fasadbolag. Enbart åklagarens redogörelse för vad som hänt tog två dagar att framföra när rättegången inleddes i Uppsala tingsrätt i början av november.
– Jag menar att det rör sig om grov ekonomisk brottslighet där staten lurats på mångmiljonbelopp. Delar av bilhandeln har varit helt svart, hävdar kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.
Att myndigheterna kom de båda männen på spåren hänger samman med tips till polisen om att 28-åringen sågs åka omkring i lyxbilar. Under 2009 deklarerade 28-åringen en inkomst på noll kronor medan 19 miljoner kom in på hans privata bankkonto. De åtalade förnekar brott. Krögarens advokat Claes Nylander säger att hans klient bara hjälpt till med en del kontorssysslor men inte gjort något brottsligt. Krögaren anklagas bland annat för bokföringsbrott i ett bolag som använts vid bilhandeln.
– Men eftersom han inte företrätt bolaget kan han inte göras ansvarig för bokföringen, framhåller Claes Nylander.
I härvan figurerar ytterligare personer med anknytning till nattklubben Vip som gick omkull för ett år sedan. Det rör sig bland annat om en man som arbetat som diskplockare på Vip. Han misstänks ha köpt in bilar genom ett fasadbolag för att dölja det påstådda momsfusket. Diskplockaren utpekas som målvakt och minns inte vem han köpt bolaget av. Sommaren 2010 köptes Vip av en 29-åring som hade jobbat i baren på nattklubben. Även han tros ha gått in som målvakt i momsärendet. 29-åringen har företrätt bolaget Tecci Bygg AB som ska ha ställt ut osanna bilfakturor för att möjliggöra momsbedrägerier. Mannen har inte velat berätta om sina affärer för polisen med motiveringen att han inte vill sätta anhörigas liv på spel.
– I den här världen kan det hända grejer, brutala grejer, säger han i ett förhör.
I utredningen finns spår även till andra misstänkta oegentligheter. Exempelvis har 29-åringens bolag Tecci Bygg AB ansökt om rotavdrag för lägenhetsrenoveringar som ska ha utförts åt personer som förekommer i momsutredningen. Skatteverket har dock vägrat godkänna rotavdragen. Under fortsättningen av rättegången, som väntas pågå till mitten av december, kommer ett 20-tal vittnen att höras.
Vip är en i raden av krogar som hållit till i samma lokaler vid Dragarbrunnsgatan och Påvel Snickares gränd. Där har en mängd krögare med tvivelaktiga affärsmetoder passerat revy i rask takt. Baldis, Påvels, Strada, Gate One och Blue Moon Bar är några av krognamnen. Oftast har det slutat med skatteskulder, konkurs och brottsanmälningar. I fallet Vip gjorde Kronofogden tillslag innan krogen försattes i konkurs i oktober 2010 med 3,3 miljoner i skulder. Vip hade då varit igång i mindre än ett år.
Den 29-åring som förekommer i momsärendet köpte Vip i juli 2010 för en krona. Sex veckor senare sålde han tillbaka krogen till samma person för 1,2 miljoner kronor. Efter konkursen försvann alla inventarier. Två personer med anknytning till Vip mottog 1,2 miljoner kronor från krogen kort innan konkursen. Utbetalningen bokfördes som ”återbetalning av lån”. Konkursförvaltaren anmälde misstankar om skattebrott och bokföringsbrott men ärendet har avskrivits.
– Jag var tvungen att begränsa utredningen och koncentrera mig på skatteärendet gällande bilarna, förklarar kammaråklagare Lise-Lotte Tegler.