Publicerad: 2013-02-03 10:04
Läs upp
Emma Backman-Henriksson,
Avdelningschef 70A.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Laddar...

Nu ska vi bli ännu mer effektiva

Sjukvården gör det. Försäkringskassan gör det. Försvaret gör det. Företagen, bankerna och handeln gör det. UNT gör det också – organiserar om och effektiviserar.

På kirurgavdelning 70 A1 på Akademiska sjukhuset  har man inga passerkort. Sängar med patienter kommer och går medan golven städas. Anhöriga väntar på operationsbesked. Telefonerna ringer.

Trots att tempot är högt är kraven på effektivisering stora. Akademiska ska minska antalet tjänster med 330 i år och spara 220 miljoner kronor.
Besparingarna har pågått under lång tid. Redan 2009 införde sjukhuset lean production och produktionsplanering i stor skala för att skapa bättre produktionsflöden och arbetsmetoder.
– Vi har plockat godbitarna från Lean. Tydliggjort vad vi håller på med. Idén är bra men det är mycket svårare att styra sjukvård jämfört med industrin, säger kirurgen Urban Karlbom.

Nya rutiner för produktionsplanering har införts. Varje måndag går avdelningen igenom veckan som varit. Inläggningar, utskrivningar, avvikelser, arbetsbelastning, väntetider, överbeläggningar, och sedan hur den kommande veckan ser ut. En akutvårdsavdelning och en inskrivningsavdelning avlastar delvis verksamheten. Om något går snett analyseras orsaken.

Hur fungerar det?
– Vi har fått bättre resultat på de bitar vi kan påverka. Medelvårdtiden har minskat och när det gäller de planerade operationerna klarar vi vårdgarantin, säger Urban Karlbom.

Förändringstakten är hög och den ökar. Det gör det svårt att jämföra ett år med ett annat.
Före 2011 hade avdelningen 35 vårdplatser. I dag är de nere i 19. Det har lett till högre beläggningsgrad än vad som anses effektivt.
– Vi tvingas ta hand om fler patienter från akuten och andra avdelningar. Om vi för tio år sedan vårdade en opererad patient på tio dagar så vårdar vi nu tre på samma tid. Men personalstyrkan är densamma, säger avdelningschef Emma Bäckman Henriksson.

Sjuksköterskan Ulrika Kindlund och avdelningssekreterare Gerd Andersson tycker det är ”otroligt tempo” på avdelningen. För att klara det jobbar personalen mer i team. Parallellt har många små förändringar gjorts för att höja effektiviteten.
Urban Karlbom tror att det går att rationalisera mer. Men säger samtidigt att ”de stora klippen” nog är gjorda. Vårdtiderna har kortats radikalt på 20 år. Den stora utmaningen nu är att få ett bra patientflöde mellan fler av sjukhusets enheter.
– Då skulle vi kunna operera mer och snabbare, säger han.

Av: Lennart Lindström lennart.lindstrom@unt.se

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »