Videon är inte längre tillgänglig
Förslaget presenterades för sjukhuset chefer och fackliga företrädare den här veckan. Totalt ska cirka 220 miljoner sparas under 2013 enligt förslaget, och sjukhusets samtliga enheter kommer att beröras. Lennart Persson, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, räknar ändå med att det kan ske inom ramen för naturliga avgångar.
– Vi kommer att titta på hur schemaläggningen ser ut och hur den stämmer överens med vårdbehovet vid olika tidpunkter. Dessutom kommer några mindre avdelningar att slås samman med större. En viss minskning av antalet vårdplatser blir också nödvändigt, säger Lennart Persson.
Kraven på att Akademiska sjukhuset ska spara pengar är långt ifrån det första. I mars tillkännagavs att 350 miljoner skulle sparas och att antalet anställda skulle minska med 300 åren 2012–13. Men hittills under året har man inte dragit ned på antalet anställda tillräckligt mycket. Därav det nya förslaget.
– När vi minskar finns också särskilda satsningar att ta hänsyn till, så man kan säga att vi både gasar och bromsar. Det är också väldigt svårt för oss eftersom vårdtrycket har ökat. Det gör det svårare att kamma hem nya besparingar, men vi tar nya tag nu, säger Lennart Persson.
Vad får er att tro att ni ska lyckas minska antalet anställda i tillräcklig omfattning den här gången?
– Nu har vi gått in på en annan nivå kan man säga. Vi tittar på allas individuella scheman och genomför en detaljerad planering.
Lennart Persson försäkrar att patientsäkerheten inte kommer att påverkas av de föreslagna besparingarna. Däremot kan trycket på personalen komma att öka.
– Det kan bli så att arbetet organiseras annorlunda. Vi får avvakta och se hur vår riskanalys slår, säger han.
Riskanalysen är redan inledd och förhandlingar kring förslaget ska nu sättas i gång. Beslut fattas 1 februari 2013. Från den politiska ledningen i landstinget säger man att det här inte är ett sparpaket.
– Det här är ett kostnadsneddragningsprogram som går in på sitt tredje år, säger Nina Lagh, tillförordnad ordförande i landstinget produktionsstyrelse.
Men är inte en minskning med 325 årsarbetare en besparing?
– Jag förstår att du ställer den frågan. Men det här handlar om att ändra planering och schemaläggning, att förbättra flödet och se till att resurser går till rätt saker, inte att personalen ska springa fortare.
Hon litar på Lennart Perssons ord om att patientsäkerheten är garanterad.
– Vi är inte sjukvårdskunniga på det sättet och måste lita på våra tjänstemän.