Publicerad: 2013-02-04 07:02, senaste uppdaterad: 2013-05-17 11:05
Läs upp

Politiker anklagas för stort bidragfusk

En Uppsalastudent anklagas för omfattande bidragsfusk. Bedrägerierna ska ha genomförts med hjälp av en kommunpolitiker.

Enligt hans egen blogg var Uppsalastudenten i Australien minst tio månader under 2011 och återvände till Sverige först i december det året. Trots det mottog han 310 942 kronor för sitt arbete som personlig assistent under 2011.
Uppsalabon är nära anhörig till den funktionshindrade man han arbetat åt. Den funktionshindrade mannen är ledamot i fullmäktige i en kommun utanför Uppsala län och är även lokalordförande i sitt politiska parti.
Politikern är bosatt långt från de universitet där Uppsalabon studerat. Under till exempel 2005 läste Uppsalabon i norra Sverige, över 30 mil från politikerns bostadsort. Han fick under det året en lön på 170 820 kronor från politikerns assistansbolag.

2005 – 2011 har Uppsalastudenten och hans bror fått utbetalt totalt cirka 3 miljoner kronor från assistansbolaget. Under exempelvis 2011 mottog Uppsalastudentens bror 310 942 kronor i ersättning för assistansarbete, vilket borde motsvara minst en heltidslön. Samma år har han dessutom haft inkomster på 194 000 kronor från sitt arbete i en butik ett 20-tal mil från politikerns hemstad.
Båda bröderna har bedrivit universitetsstudier och den ena av dem har läst på heltid i flera år. Ingen av dem har dock behövt ta några studielån.
Tillsammans med politikern har bröderna ägt ett par lägenheter i centrala Uppsala som nyligen såldes. De gjorde då en vinst på sammanlagt 1 570 000 kronor.

Uppsalastudenten tycker inte det är konstigt att han kunnat jobba som personlig assistent i Sverige samtidigt som han varit i Australien.
–  Man måste inte vara på plats för att utföra den här typen av tjänster. Har du hört talas om psykologer? De kan jobba via telefon, säger Uppsalastudenten.
Politikern vill inte ge några kommentarer.
För över ett år sedan fick polisen in uppgifter från flera myndigheter där det framförs misstankar om grovt bidragsbrott, ändå har inget hänt, uppger en källa med insyn.

Av: Staffan Wolters staffan.wolters@unt.se

Änderna blockerade trafiken på Västra Ågatan. Bild: Börje Samuelsson
Foto: Börje Samuelsson/LäsarbildÄnderna blockerade trafiken på Västra Ågatan.

Änder skapade mindre trafikkaos

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »