Publicerad: 2012-04-24 17:24, senaste uppdaterad: 2012-05-16 14:05
Läs upp

Serieexperter vittnar om mangaporr

Två serieexperter ska stödja serieöversättaren från Uppland som fälldes för barnporrbrott genom sitt innehav av mangateckningar, när domen prövas i Högsta domstolen.

De två experterna, Johan Höjer och Fredrik Strömberg, är kallade som partssakkunniga vittnen av den dömde översättaren. Johan Höjer är universitetsadjunkt i serie- och bildberättande vid högskolan i Gävle och serietecknare sedan 1970-talet. Fredrik Strömberg är ordförande i Seriefrämjandet och redaktör för Bild & bubbla, en facktidskrift för tecknade serier.

Tidigare har både Uppsala tingsrätt och Svea hovrätt slagit fast att flera tecknade bilder i japansk mangastil som översättaren hade i sin dator ska betraktas som ringa form av barnpornografi. Mannen dömdes till böter, men överklagade till Högsta domstolen (HD) som beslutat att pröva den fällande domen. Rättegången hålls den 16 maj.

Domen blev uppmärksammad, bland annat därför att de tecknade bilderna inte föreställer några verkliga barn. Översättaren har också hävdat att han haft bilderna som referensmaterial i sin gärning som mangaexpert och föreläsare. Men hovrätten ansåg att de på ett ”ohöljt och utmanande sätt” skildrar barn med syftet att påverka betraktaren sexuellt.Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »