Publicerad: 2013-02-02 08:45, senaste uppdaterad: 2013-02-02 10:02
Läs upp
2254271_preview.jpg

Sjuans buss går snart hela vägen

Det har gått mer än tre månader sedan flera hållplatser på sjuans busslinje drogs in i Gottsunda efter stenkastning. Först nu börjar bussen gå hela sträckan igen.

Efter att tre busshållplatser drogs in i Gottsunda på grund av stenkastning mot busslinje 7 i oktober i höstas, lovade politiker och tjänstemän att agera snabbt för att få ordningen återställd. Drygt tre månader senare vänder fortfarande bussen vid Gottsunda centrum efter klockan 19, och Gottsundaborna som ska vidare får snällt gå den sista kilometern.
En handlingsplan upprättades där gator och åtgärder punktades upp med förbättringsförslag, varpå det faktiska utförandet har dragit ut på tiden, enligt Gamla Uppsala buss (GUB).
– De ansvariga som skulle göra vissa åtgärder har inte gjort det fullt ut. Men nu har vi ansett att det är godtagbart för att starta igen, säger Jan Burström, trafikchef på GUB.

Uppsala kommun slår ifrån sig kritiken och anser snarare att man har agerat snabbt. Enligt ansvariga ska 95 procent av punkterna vara åtgärdade, det som saknas är en del belysning som inte varit möjlig att sätta upp på grund av tjäle i marken.
– Det känns inte som om det är det som det hänger på. Det är GUB som inte är nöjda vilket jag har mycket svårt att förstå. Det är väldigt fint röjt med bra sikt, säger Per Westerlund, ansvarig för parkdrift, Uppsala kommun.

På tisdag den 5 februari börjar bussen gå hela vägen även kvällstid. Men busschaufförer UNT talar med, som kör sjuans buss har svårt att se vilka åtgärder som gjorts.
– Man är rätt utsatt när man kör buss, framför allt för att man jobbar ensam. Även om det ser bättre ut här så har man mer skogspartier och det är mörkt. Det ska till rätt mycket för att få bort det, säger Susanne Gardewik.
Hon har själv blivit utsatt för överfall i jobbet och vet hur obehagligt det kan vara.
– Det är synd om de som bor här, jag kan förstå dem. Men risken att bli utsatt är inte så trevlig, säger hon.

Boende i området har också förståelse för att bussen har dragits in sista biten.
– Jag tycker att våldet har eskalerat här de senaste åren så jag förstår att chaufförerna är rädda, säger Markko Gustafsson.
Men Stefan Hanna (C), kommunalråd och ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, tycker att det är oacceptabelt att bussarna inte börjat köra än.
– Man kan alltid tycka att det är osäkert, någonstans går gränsen. Vi har åtgärdat grejerna. Att man tar in andra parametrar i området som att det är en social oro i området och att det görs generella nedskärningar, det är ohållbart, säger han.

 

Av: Johanna Engman johanna.engman@unt.se

Hasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicHasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar.

Är detta Upplands
mesta påskgata?

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »