Publicerad: 2012-04-26 20:35, senaste uppdaterad: 2012-06-06 10:06
Läs upp

Skadeståndskrav mot UL sänks

Kravet på 164 miljoner kronor i skadestånd från Upplands Lokaltrafik för den avbrutna jätteupphandlingen prövas i domstol före sommaren. Totalsumman i stämningarna har skrivits ned, sedan ett av bussbolagen backat på sina krav.

FAKTA

Uppdraget gick till Nobina
Jätteupphandlingen 2010 av busstrafik i länet vanns av KR Trafik efter två upphandlingsrundor, där dåvarande Busslink (nuvarande Keolis) vann den första.
Sedan misstankar väckts om oegentligheter medgav en UL-anställd att information lämnats till en tredje anbudsgivare. Hela upphandlingen avbröts och gjordes om, med följd att UL stämdes av de två bolagen. Efter en ny upphandling fick bolaget Nobina uppdraget att köra busstrafik i större delen av länet.I början av juni startar förhandlingarna i Uppsala tingsrätt om kravet på Upplands lokaltrafik (UL) från busskoncernen Keolis på 164 miljoner kronor. Tvisten om den havererade upphandlingen av busstrafik i Uppsala län, värd cirka 4 miljarder kronor, är en av de största som handlagts vid tingsrätten. Fallet följs med stort intresse både i bussbranschen och bland upphandlare inom offentlig förvaltning i hela landet.
Efter sommaren väntas det andra skadeståndskravet i fallet, från bussbolaget KR Trafik, hamna i rättssalen. Bolaget krävde ursprungligen UL på 150 miljoner kronor men har sänkt summan till strax under 103 miljoner kronor.
 
Totalsumman från de båda bolagen landar på 267 miljoner. Båda deltog i upphandlingen som stoppades 2010, sedan det avslöjats att en anställd på UL läckt uppgifter till en anbudsgivare. UL bestrider kraven och anser förenklat att inget av bolagen lidit den påstådda skadan, eftersom en ny upphandling sedan gjordes.
Förundersökningen som inleddes mot den anställde om misstänkt brott mot tystnadsplikten har lagts ned. Enligt åklagaren har det, trots flera försök, inte varit möjligt att genomföra förhören:
–  Den här personen får psykiatrisk vård. Jag har bedömt att inget väsentligt allmänt eller enskilt intresse hindrar att förundersökningen läggs ned, säger kammaråklagare Elin Blank.
Ett slutligt avgörande av tvisten mellan bolagen ligger sannolikt långt fram i tiden.
Oavsett utgång väntas tingsrättens domar överklagas till hovrätten. Enligt bedömare talar mycket för att de även kan tas upp av Högsta domstolen, för att skapa vägledande avgöranden.


Av: Ola Lindqvist ola.lindqvist@unt.se

Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »