Publicerad: 2010-04-28 22:18, senaste uppdaterad: 2010-04-30 11:04
Läs upp
Sara Mohammad talar på Studieförbundet. Vuxenskolan
Foto: Rolf Hamilton
Laddar...

Slagen för att säga ja

Att ta sig från sin familj och ur hederskulturen var ett helvete.
- Men det var värt det, annars hade jag inte stått här i dag. Det säger Sara Mohammad, som grundade föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Hennes bror riktade ett vapen mot henne och hon fick tre chanser att säga ja till äktenskapet med en 43 årig man. Hon sade nej två gånger, och blev slagen till golvet. Tredje gången sade hon ja.
- Jag tänkte att det är bättre att ta livet av mig, berättar Sara Mohammad.
Hon lyckades rymma hem­ifrån, tanken var att dränka sig.
På onsdagen föreläste hon i Uppsala om hederskulturens utseende, inte framför allt mord eller fysisk misshandel med blåmärken och sår, utan om barnäktenskap, kränkningar, begränsningar i livet, kusingifte, könsstympning, omskärelse, dödshot, och så vidare.

Hon tog inte livet av sig utan kunde få hjälp av en kvinnlig släkting. Men hon lovade sig själv att om hon klarade sig med livet i behåll skulle hon viga sitt liv åt att hjälpa andra i samma situation, och det har hon gjort. Hon är utbildad apotekstekniker, men arbetar i dag med hedersproblematik i olika projekt, och är en flitig debattör.
UNT har de senaste dagarna rapporterat om hedersproblematik, bland annat om hur en 17-årig flicka tvångsomhändertagits efter beslut i förvaltningsrätten efter att hon hotats till livet av sin familj.
- Tusentals ungdomar i Sverige lever med dödshot. Det hotas med att pappa, morbror, farbror eller andra släktingar kommer att döda dem om de drar skam över familjen, säger Sara Mohammad.

Hon berättar om när hon klippt håret kort, alldeles för kort enligt mamman.
- Hon sa de fulaste svordomar kan man säga till någon, och hon hotade med att pappa skulle döda mig när han kom hem från sin resa.
Sara Mohammad tycker att det i Sverige finns en alltför stor rädsla för att verka vara rasistisk, en rädsla som skapar en ovilja att ta i svåra frågor.
- Det krävs en modig diskussion och dialog. Det får inte finnas någon flathet när det gäller att ta i sådant som är odemokratiskt eller kränker mänskliga rättigheter, säger hon.

Precis som författaren Dilek Baladiz, som intervjuades i UNT i onsdagens tidning, tycker hon att de yngre killarna behöver sättas i cent­rum för att en förändring ska komma till stånd.

- Med de äldre är det redan kört. Pengarna och energin måste läggas på de yngre killarna.
Men det är inte det enda som behövs, menar Sara Mohammad.
- Det viktigaste är att alla de som söker hjälp får hjälp, och att myndighetspersoner utbildas och kan samverka. Det behövs också lagändringar, till exempel är det möjligt att gifta sig vid 15 års ålder genom dispens från länsstyrelsen.

Av: Niklas Skeri niklas.skeri@unt.se

bussattack
Hur vill du se din gågata?
Osteologerna Ove och Evy Persson unddersöker skelettet av en ung kvinna under utgrävningar i Ajvide på Gotland 1983. Det är bland annat benrester från dessa utgrävningar som nu undeersökts med avancerad genteknik.  Bild: Göran Burenhult
Foto: Göran BurenhultOsteologerna Ove och Evy Persson undersöker ett kvinnoskelett.

Genanalys besvarar historisk tvist

Frigolitbeströdda. Med frigolitspån i hår och kläder försöker fr v Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost som ska bli en svart krokodil. Själva ska de klä ut sig till Batman när det blir allvar av. Bild: Tomas Lundin
Foto: Tomas Lundin Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost.

Farkostbyggandet i gång

Nina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget. Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudNina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget.

Första spadtaget för Ackisbygge

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »