När snön vräkte ner som värst i vintras stannade stora delar av tågtrafiken. En av de drabbade var Uppsalabon Maja Fredin som tågpendlade till sitt gymnasium i Stockholm. Hon berättade i UNT att hon kom för sent så ofta att hon riskerade att mista sina studiemedel.
Andra som råkade illa ut var tågpersonalen och SJ:s huvudskyddsombud Lennart Jansson vittnade om utskällda och gråtande anställda.
Regeringens utredare Per Unckel presenterade under måndagen en rad åtgärder inför vintern. Det rör sig exempelvis om snöplogningslok, anläggningar för avisning och elvärmda spårväxlar. Trafikverket satsar 400 extramiljoner för att bekosta den här typen av åtgärder.
Exakt hur mycket som öronmärks för järnvägstrafiken mellan Uppsala och Stockholm är inte klart. Runt 100 av de 400 miljonerna läggs på Trafikverkets region öst som omfattar bland annat Mälardalen och Östergötland.
– Vi satsar ganska hårt i Mälardalen, säger Kenneth Stjerndorff vid Trafikverket.
I Stockholmsregionen inklusive Märsta, Knivsta och Uppsala ska upp till 200 snöskottare kunna sättas in vid behov.
Caj Rönnbäck, planeringschef vid Upplands Lokaltrafik, välkomnar satsningen på isfria växlar med mera men mest efterfrågat är bättre information till passagerarna.
– Kundundersökningar visar att det är vad resenärerna värdesätter allra högst när tågen inte går som de ska, berättar Caj Rönnbäck.
Upplands Lokaltrafik, UL, som driver tågtrafik på sträckan Gävle–Uppsala– Upplands Väsby, är beroende av bra information från Trafikverket när det blir störningar. Enligt Caj Rönnbäck har den informationen ibland haltat men är en av de punkter där Trafikverket utlovar en skärpning.
Enligt Trafikverkets utredning av vinterns trafikproblem var ett av de större irritationsmomenten att operatörerna drog sig för att gå ut med hur stora förseningarna slutligen kunde tänkas bli. I stället meddelade man med några minuters mellanrum att tågets avgång återigen skjutits upp. De som skötte informationen hade inte mandat att agera på annat sätt och detta vill Trafikverket rätta till.
Kenneth Stjerndorff vid Trafikverket säger att man trots alla planerade åtgärder inte kan utesluta störningar om vintern blir svår.
– Men vi är mer på alerten jämfört med i fjol. Den viktigaste orsaken till den gångna vinterns problem var att snöröjningen inte kom i gång i tid, nu är vår beredskap betydligt bättre.
UL har planer på en särskild vintertidtabell om det åter blir besvärligt väder. Det skulle innebära färre avgångar men längre tåg. Tanken är att på så sätt skapa luckor i trafiken för snöröjning och möjlighet att laga skadade fordon.
Snöskottare ska hålla tågen i gång
200 snöskottare ska hjälpa till att hålla tågtrafiken i gång i bland annat Uppsala om den kommande vintern blir särskilt besvärlig. Det är en del av Trafikverkets satsning på 400 extra miljoner kronor för att tågen ska gå i tid. Även bättre information till resenärerna utlovas.
Foto: Rolf Hamilton
UNT 10/2 2010:
”Vi är inte nöjda med hur trafiksystemet fungerat. Tidigare har vi haft bekymmer med att få spårväxlarna att fungera vintertid, nu har det framför allt handlat om att is ramlar ned i växlarna. Vi måste absolut se över vad vi kan göra åt detta.”
”Vi tvingas hela tiden tänja på gränserna för vad systemet klarar, med följd att resenärer ibland blivit väldigt försenade.”
Banverkets divisionschef Tommy Jonsson.
----------------------
UNT 3/2 2010:
- Nittio procent av vår arbetsstyrka jobbar med att hålla växlarna fria från is och snö.
Ted Modén platschef på det statliga bolaget Infra Nord som sköter driften av järnvägsnätet för Banverkets räkning.
UNT: Så här har det ju varit i alla tider. Varför kan man inte hitta ett bättre system?
- Det är oerhört svårt. Mer värme fungerar inte. Det hjälper heller inte att täcka över växlarna, isen sitter ju på tågen. Många har tänkt på det här ... jag vet inte, säger Ted Modén.
----------
UNT 25/2 2010:
- Det här är inte acceptabelt. Det går inte att fortsätta på det här viset,
Mona Sahlin (S) skyller SJ:s problem på eftersatt underhåll och efterlyser krisberedskapsplaner från Banverket, SJ och SL.
till TT under ett besök i Luleå.
------------
UNT 27/2 2010
- Vi har ett ansträngt fordonsläge på grund av snön. Många tåg är på verkstad,
SJ:s pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson efter att Brist på tåg har fått SJ att ställa in samtliga turer med X2000 mellan Malmö och Göteborg från och med måndag och två veckor framåt.