Publicerad: 2012-04-30 14:44, senaste uppdaterad: 2012-05-01 08:05
Läs upp
Valborg i Uppsala
Linnéa Nylund, Johanna Sutton och Jonas Ekström och pic-nicen i Ekonomikumparken
Foto: Nina Leijonhufvud
Laddar...

"Stämningen hög och uppskruvad"

KRÖNIKA: Staffan Wolters besökte Ekonomikum och konstaterade att han inte sett så många glada ansikten på en gång sedan förra gårngen det var sista april.

En man i 20-årsåldern kommer gående liksom sidledes med riktning mot Ekonomikumparken i Uppsala. Han har långt hår, solglasögon och är rikligt tatuerad. Trots sin märkliga och rätt ostadiga gångstil lyckas han balansera två ölburkar i ena handen. Det är sista april och han prisar alltså gudarna. Kanske för att vintern är över, kanske för att han är på väg att kliva in i stans största utomhusparty.

Vid Ekonomikum råder ett helt fantastiskt tryck. Det är obeskrivligt packat av människor på gräsmattan och det går knappt att ta sig fram ens på gångvägarna. En polis säger att han aldrig sett så här mycket folk i Ekonomikumparken under de valborgshelger han tjänstgjort. Parken har med åren blivit samlingsplats nummer ett på sista april för dem som är under 30.
Musiken dånar överallt. Ett liveband har tagit plats ute på gräsmattan. De har dragit på ganska bra men på fem meters avstånd hörs de inte för alla ljud runt omkring.

Här råder ett slags undantagstillstånd. Det finns gott om bajamajor men längs Ekonomikums fasad står killar och pinkar i rader. Optimistiska arrangörer har tejpat upp gula sopsäckar på kravallstaket men de flesta säckar är tomma. Istället kastar folk skräpet på marken där de sitter.

Stämningen är hög för att inte säga uppskruvad. Kanske är det något som måste ut, något som varit instängt av kylan och mörkret de senaste månaderna. Så här många glada ansikten har jag inte sett på en gång sen förra gången det var sista april. Alla verkar prata med alla, till höger och vänster.

Vart tog de vägen, mina buttra landsmän som knappt hejar på grannen, som definitivt inte sätter sig bredvid en okänd på bussen om det går att undvika och som absolut inte tilltalar en främling?
Orsaken till förvandlingen ryms givetvis i de lila och turkosa platspåsar som folk kommer kånkande på. Kanske är det de gudarna som prisas allra högst vid det här megapartyt.

Ett gäng ungdomar som säger att de kommer från Somalia går runt och plockar skräp. De ser lite avvaktande ut, verkar inte riktigt ha dragits med i feststämningen där de går runt i sina gula västar.
Jag undrar vad de fick för bild av sina nya landsmän den här dagen.

Av: Staffan Wolters staffan.wolters@unt.se

Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »