– Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro detta när jag kom hit. Ett parti som Sverigedemokraterna i riksdagen. Men tiderna har ändrats, säger Andargachew Meshesha, som kom till Sverige från diktaturen i Etiopien för 45 år sedan.
Han är vice ordförande i Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala och träffar sina vänner i organisationens lokal. Här sänds närradio på tio språk, och härifrån har kampanjen Valet är ditt på fjorton språk bedrivits. Kampanjens syfte var att förmå personer med utländsk bakgrund att rösta genom att informera om partierna – även Sverigedemokraterna.
– Vi flydde hit för demokratins skull. Då måste vi ha demokrati också och berätta om alla partier som kandiderat till riksdagen, säger Zuhair Ammya, styrelseledamot.
Sverigedemokraternas framgångar får inte bara ses som ett resultat av deras invandringspolitik. Partiet har fångat upp ett allmänt missnöje som grott en längre tid, som de etablerade partierna misslyckats med att erbjuda trovärdiga lösningar på, menar båda två.
– En person som röstat på Sverigedemokraterna förklarade sig inför mig med att hans val inte berodde på synen på invandring utan på att de var emot etablissemanget, säger Andargachew Meshesha.
Ordförande i organisationen är Amil Sarsour. Han tror på Sveriges framtid – Sverige är trots allt en stark demokrati – men känner oro efter valet.
– Vi tror på demokrati, jämlikhet och rättvisa. I en globaliserad värld måste vi vara öppna och bygga ett gemensamt samhälle för alla. Något annat är farligt. Ett samhälle där alla är lika leder till diktatur. Därför måste vi bemöta Sverigedemokraternas lögner med fakta, och det är allas ansvar att göra det, säger Amil Sarsour.
På en restaurang vid Heidenstamstorg äter Tzege Tekle sin lunch. Hon kom från Eritrea för 22 år sedan. Hon är inte arg, men ledsen över Sverigedemokraternas framgångar.
– Det här trodde jag inte. Sverige var jättefint när jag kom, men det har ändrats. Men Sverige klarar sig inte utan invandrare, säger hon.
Som ny i landet var det svårt att känna sig som en del av det. Men det har kommit med tiden och i dag känner hon sig absolut svensk.
– Jag har ett jobb och det är jätteviktigt för att komma in i samhället, säger hon.
Resonemanget återkommer i Uppsala moské, där lunchbönen just avslutats.
– Jag kan förstå missnöjet hos många väljare. Jag är själv skattebetalare och vill inte att mina pengar går till spillo. Det stora ansvaret för den här situationen bär politikerna i de andra partierna. De har misslyckats med integrationspolitiken, säger Omar Sarah.
Han har bott i Sverige i 45 år och har sett ett Sverige i förvandling, särskilt sedan Olof Palmes dagar. Nu måste socialdemokratin förnya sig, säger han med emfas i orden.
– Det här är en skandal för dem. I dag bor många invandrare i samma område, de hamnar i bidragsberoende, får inte jobb och kommer inte in i samhället. Då blir det segregering. Hur ska man lära sig den svenska kulturen då?
Omar Sarah menar att ansvaret för att ta hand om nyanlända måste spridas. En kommun eller stadsdel får inte bli för belastad, menar han och tar egna erfarenheter från en förläggning för nyanlända i Jämtland som exempel. Av 1 400 invånare i byn var en tredjedel invandrare.
– Så skapas konflikter, säger Omar Sarah.
En annan som deltagit i bönen är Obaida Alramahi. Vad som nu måste till är inte hätska debatter som bara ökar klyftorna, utan öppenhet, kunskap och samtal.
– Mycket handlar om rädslor för det okända. Vi kan inte möta den här utvecklingen, som pågått länge, med hot och mer konflikt. Vi måste bygga gemenskap genom kunskap, respekt och resonliga samtal. Och jag tror inte på de politiker som vill stänga Sverigedemokraterna ute. Gå ut och möt dem i stället.
Han är hård i sin kritik av medierna, vars rapportering han menar är stereotyp och buntar ihop ”muslimerna” i ett enda fack. Det är en orsak till den polarisering och den hätska stämning han ser i dag.
– Det leder till konfrontation i stället för till att broar byggs, säger Obaida Alramahi.
Ytterligare en person som talar om rädsla som drivkraft bakom Sverigedemokraternas röster är Sabri Shaker som driver butiken Time i city. Men han tror att rädslan kommer att övervinnas och att Sverigedemokraterna blir en parentes i historien.
– Det finns för mycket starka demokratiska krafter i Sverige för att ett sådant parti ska överleva. Vägen framåt nu är dialog, att se dem i ögonen och fråga: Vad är du rädd för? De goda krafterna i samhället räcker till alla om vi visar varandra kärlek.
"Stort misslyckande för partierna"
Som ett stort misslyckande för de etablerade partierna. Så beskriver flera invandrare som UNT talat med det nya Sverige, där Sverigedemokraterna, ett parti som är emot mångkultur i en globaliserad värld, sitter i riksdagen.
Andargachew Meshesha, Zuhair Ammya och Amil Sarsour.
Foto: Emma Eriksson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!