Publicerad: 2012-04-20 19:10, senaste uppdaterad: 2012-04-29 20:04
Läs upp
Mikael Tornving.
Foto: Foto: från videoklipp
Laddar...

Tornving visar hur valborg firas

Folkbildande filmer ska få folket att fira sista april traditionsenligt. Det hoppas Uppsala universitet som tagit hjälp av komikern Mikael Tornving.

Sommarhalvåret börjar exakt 15.00 den sista april. Och det börjar i Carolinabacken i Uppsala. Det här slås med karaktäristisk surmulen min fast av Mikael Tornving, tidigare Uppsalastudent och kurator vid Norrlands nation, i en av de kortfilmer han gjort om sista aprilfirandet.
– Vi uppfattar att kunskaperna är rätt så små hos många om varför sista april är så stort i Uppsala och vilka de klassiska traditionerna är och hur de uppkommit. Vi vill lyfta fram det traditionella firandet, säger Annnica Alvén, projektledare inom Uppsala universitet som står bakom filmerna.

Är ni inte rädda för att verka mossiga, genom att hålla hårt på gamla traditioner?
–  Nej, vi förnyar oss samtidigt. Sillunchen på UKK är ny, och i fjol tog vi firandet in i de sociala medierna genom vår Gowallatrip. Det tycker inte jag är mossigt. Men tyvärr finns inte Gowalla längre, säger Annica Alvén.

Men vad förknippar då Mikael Tornving själv med sista april.
– Jag tänker på underbara långa silluncher i solen på Studentvägen, på Carolinabacken, på champagnegalopp. Men jag tänker också på Tjernobyl.

Eh?
– Jag var curator curatorum och höll talet vid Gunillaklockan det året Tjernobylkatastrofen just ägt rum. Det regnade och det kändes som att allt nedfall kom på oss.

Kommer du tillbaka till Uppsalas på sista april?
– Nej, jag bor i Stockholm och har barn och det känns inte som jag har det tempot man behöver. Men snart blir jag nostalgisk och står väl där med min käpp och gulnade studentmössa och ojar mig över att ungdomen inte vet hur de ska fira.

 

>>> Här kan du se valborgsfilmerna.

Av: Niklas Skeri niklas.skeri@unt.se

Hur vill du se din gågata?
Osteologerna Ove och Evy Persson unddersöker skelettet av en ung kvinna under utgrävningar i Ajvide på Gotland 1983. Det är bland annat benrester från dessa utgrävningar som nu undeersökts med avancerad genteknik.  Bild: Göran Burenhult
Foto: Göran BurenhultOsteologerna Ove och Evy Persson undersöker ett kvinnoskelett.

Genanalys besvarar historisk tvist

Frigolitbeströdda. Med frigolitspån i hår och kläder försöker fr v Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost som ska bli en svart krokodil. Själva ska de klä ut sig till Batman när det blir allvar av. Bild: Tomas Lundin
Foto: Tomas Lundin Camilla Frösegård, Ida Eriksson och Julia Frohn sätta ihop delarna till sin farkost.

Farkostbyggandet i gång

Nina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget. Bild: Nina Leijonhufvud
Foto: Nina LeijonhufvudNina Lagh, landstingsråd, (M) tog första skoptaget.

Första spadtaget för Ackisbygge

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »