Publicerad: 2013-01-31 20:31, senaste uppdaterad: 2013-01-31 20:01
Läs upp

Tufft år för Uppsalas skolor

Ett tufft år väntar kommunens förskola, grundskola och gymnasieskola. Det står klart efter att styrelsen för vård och bildning på torsdagen klubbade sin budget med ett underskott på 60 miljoner.

Cecilia Hamenius (FP) är ordförande i styrelsen för vård och bildning och hon förklarar att det höga underskottet på nära 60 miljoner kronor till största del beror på att de tidigare självstyrande skolorna GUC, Bolandsgymnasiet och Jällagymnasiet har haft dålig ekonomi på grund av sviktande elevunderlag.
– Det är ett kärvt läge nu och vi måste göra effektiva åtgärder för att snabbast möjligast komma i balans. Vi kommer bland annat att titta på hur man kan minska lokalkostnader och vi ska även se över vilket utbildningsutbud vi erbjuder. Det är viktigt att försöka hitta åtgärder som gör att vi slipper ta ut hela besparingen på personalen, säger hon.

Det strama ekonomiska läget kommer enligt styrelsen för vård och bildning att få konsekvenser inom hela skolan. Personaltätheten i förskolan kommer att försämras från dagens 5,6 barn per årsarbetare till 5,9 barn. Andelen utbildade förskollärare kommer att minska

Redan i dag har Uppsala en lägre andel förskollärare än i riket i snitt, 54 procent jämfört med 56 procent. Grundskolan tvingas spara cirka 30 miljoner kronor, motsvarande 60-75 tjänster, trots att eleverna beräknas öka. I gymnasieskolan kommer man att spara 35 miljoner kronor vilket beräknas skapa sämre lärartäthet.

Av: Lisa Gidlöf lisa.gidlof@unt.se

Kommentarer till artikeln
Uppsala kommun är ett sjunkande skepp
Det är väl märkligt att politiker inte har åtgärdat underskotten i denna kommun? varje år sparas det?
vart tar pengarna vägen? redovisa för väljarna! Kommunen har tillgång till expertis? ang kostnadskakyler?
Fakta är samtliga kommunpolitiker fattar först besluten, sedan tänker de och sist begriper de konsekvenserna.
Nu har kommunen gjort många arbetslösa inom skolan pga de har gjort folk övertaliga? det skärs ner hela tiden, skolorna blir tomma skal utan innehåll. Därmed tar friskolorna över. Det är väl lika bra kommunala skolor försvinner om det inte finns resurser,eleverna lär sig något.
Är det inte C s, co, ansvar att ha en plan för elevbortfall? och vv? och framtidsplan enl kalkyler?
sassa, 01 feb 2013 kl 9:12
Bild: Sven-Olof Ahlgren
Foto: Sven-Olof Ahlgren "Speakers corner" dit det är tänkt att flyttas på Gågatan

Folktom talarstol får ny chans

Polis på plats i korsningen Geijersgatan -Götgatan. Bild: Johanna Sten
Foto: Johanna StenPolis på plats i korsningen Geijersgatan - Götgatan.

Misstänkt bomb var "cache"

SISTA APRIL 2014
Valborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.  Bild: Tor Johnsson/arkiv
Foto: Tor Johnsson/arkivValborg i Uppsala. Champagegalopp på Snerikes nation 2013.

Risk för extra blöt valborg

Arrangörerna från UTN hade byggt en stor plastanka. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicArrangörerna från UTN. Fr.v. Johan Thorell, Emma Borg, Fredkrik Laurén, Sebastian Borg och Kristoffer Thorin.

Ankor i olika former på Ankdagen

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Nyheter

Kultur & Nöje

Sport

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »