Publicerad: 2011-04-07 16:58, senaste uppdaterad: 2011-04-07 22:04
Läs upp

Unga lär äldre om internet

Än en gång har Stiftelsen för internetinfrastruktur beviljat projektpengar till Uppsalas serbiska kulturförening, Sloga från Internetfonden.

Föreningen lär ut grundläggande kunskap i data och internet, genom metoden SESIG (somaliska, eritreanska och serbiska internetgrunden).
– Ungdomar från Somalia, Eritrea och Serbien letar upp vuxna från respektive land och lär ut data- och internetkunskap. Samtidigt får ungdomarna mycket tillbaka i form av respekt och kunskap, säger Pernilla Rydmark, projektledare för Internetfonden.

En och en halv miljon av Sveriges befolkning är utanför det digitala samhället och Internetfonden vill sänka den siffran med en halv miljon. Pernilla Rydberg menar att användandet av datorer och internet är en demokratifråga och samhällsvinst. Att en och en halv miljoner människor står utanför kan också bero på ovilja, ekonomi och språk.
– För många invandrare, särskilt vuxna, kan språket vara ett problem och metoden SESIG där man tar hjälp av ungdomar som behärskar språket är bra, säger Pernilla Rydmark.

I Uppsala finns i dagsläget tre projekt som ska genom data- och internetkunskap lära ut grundläggande kunskap om det digitala samhället.

Av: Mia Lasic mia.lasic@unt.se

Hasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar. Bild: Michaela Hasanovic
Foto: Michaela HasanovicHasse och Britt-Marie Löv pyntar traditionsenligt Blåkullavägen med färgglada fjädrar.

Är detta Upplands
mesta påskgata?

>>Läs fler nyheter på Brottsplats Uppsala

FACEBOOK.COM/LANS.LEGUE
"Dags igen, vänner! Vi har väldigt fancy biljetter till Uppsala basket-Södertälje på fredag. Vi snackar Semifinal. Vi snackar Fyrishov. Vi snackar folkfest och vi snackar VIP-platser! Någon??."


 

     

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »